ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ΑΛΙΕΝ

Ο πλανήτης Ελλάς απογράφεται. Αν και πολλές θεωρίες συνομωσίας πλανώνται σχετικά με αυτήν, η απογραφή είναι όχι απλά μια χρήσιμη, αλλά μια απολύτως αναγκαία διαδικασία για τη διοίκηση και ευημερία ενός κράτους. Ενός κράτους σκέτο. Διότι αν είσαι κράτος – πλανήτης από μόνος σου, η απογραφή σου αποκτά χαρακτηριστικά από παράξενα έως τελείως σουρεάλ.

Στην προηγούμενη απογραφή το σύνθημα ήταν «Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;» Σύνθημα από το γνωστό λογοπαίγνιο, που επομένως αναφερόταν αποκλειστικά σε έλληνες. Φέτος – εκτός του ότι ασκήσαμε κάποια αυτοκριτική, αφού δεν εμφανιζόμαστε και τόσο απόλυτα πεπεισμένοι ως προς την ωραιότητά μας- μάλλον το πήραμε επιτέλους πρέφα ότι δεν ζουν μόνο έλληνες σε αυτή τη χώρα . Με ένα εξίσου χαριτωμένο λογοπαίγνιο δηλώσαμε «Όλοι μετράμε». Το κακό είναι ότι δεν μας είπανε τι μετράμε. Διότι η σημασία των στατιστικών δεδομένων και ο τρόπος χρήσης τους δεν είναι κάτι που διδάσκεται ως τσιτάτο της τελευταίας στιγμής, αλλά κάτι που μαθαίνεται στο σχολείο και εμπεδώνεται με τη συνεχή επιμόρφωση του πολίτη αργότερα.

Και καλά, με τους ξένους τσάτρα πάτρα ότι καταφέρεις να συλλέξεις από στοιχεία κέρδος είναι. Ο έλλην, όμως, ως απαίδευτος ως προς τα στατιστικά, θα μετακομίσει στο χωριό του για να απογραφεί εκεί, με την ευγενή πρόθεση να το σώσει από τον αφανισμό˙ θα αποφύγει να απαντήσει ή –χειρότερα- θα απαντήσει λάθος σε ερωτήσεις που του φαίνονται περίεργες, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει γιατί να ενδιαφέρει το κράτος π.χ. το αν κάνει ανακύκλωση ή όχι. Βέβαια υπάρχει κι ένα άλλο θέμα. Ανεξάρτητα από την εκπαίδευσή του ή μη, η γενικότερα αμυντική στάση που θα κρατήσει ο έλληνας απέναντι στον απογραφέα σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται από τη δυσπιστία που έχει αποκτήσει απέναντι στο κράτος. Διότι εσύ μου λες φίλε μου ότι τα στοιχεία μου θα κρατηθούν απόρρητα, μου έχεις πει όμως κ ι ένα σωρό άλλα, μου χεις πει π.χ. ότι λεφτά υπάρχουν κι επιπλέον ξέρω ότι τα πάντα πωλούνται σε αυτή τη χώρα, γιατί όχι και τα στοιχεία μου. Όμως το πιο παράδοξο είναι το εξής: πάρα πολύς κόσμος έχει απογραφεί από γείτονές του. Και σκέφτομαι, ωραία, τη Στατιστική Υπηρεσία δεν την ενδιαφέρει που κοιμήθηκα εγώ προσωπικά την 9η Μαΐου. Την κα Τούλα από δίπλα όμως; Δεν είναι λίγο άδικο να ζητάμε από τον κόσμο να παραδώσει προσωπικά δεδομένα χαρτί και καλαμάρι στον γείτονα; Η δικιά μας απογραφέας, φερ’ ειπείν, που μένει εδώ πιο κάτω, θα έχει υλικό για κουτσομπολιό για τα επόμενα 10 χρόνια. Ά-πα-πα, λέω να μην ανοίξω!

Η αξιοπιστία των στοιχείων που συλλέγεις εξαρτάται εξίσου άμεσα από αυτούς που τα συλλέγουν. Κι αυτοί που συλλέγουν τα στοιχεία, είναι κι αυτοί έλληνες. Το οποίο σημαίνει: πρώτον, ότι έχουν από καιρό απολέσει την περηφάνια της εργασίας τους και της δουλειάς της καλά καμωμένης (που λένε και σε άλλους πλανήτες)˙ δεύτερον, ότι ως εντεταλμένοι κρατικής υπηρεσίας αισθάνονται –έστω και για αυτό το λίγο-δημόσιοι υπάλληλοι και αυτομάτως αποκτούν όλα τα ανάλογα χαρακτηριστικά (τεμπελιά, αγένεια, σύνδρομο εξουσίας).

Μ’ αυτά και μ΄ αυτά, το πως θα συμπληρωθούν τα ρημάδια τα ερωτηματολόγια και τι περιθώρια στατιστικού λάθους θα έχουν τα στοιχεία που θα μαζευτούν, μόνο ο Θεός το ξέρει.

Όσο για το ίδιο το ερωτηματολόγιο, χάνει τη μοναδική ευκαιρία να καταμετρήσει πόσοι από τους γεννηθέντες στη χώρα ζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, έτσι ώστε να συγκριθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2021, οπότε και πολύ φοβάμαι ότι θα «μετράμε πολύ λιγότεροι».

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s