ΛΑΜΠΙΚΟ

Ναι είναι αλήθεια. Οι έλληνες είναι καθαροί. Το σπίτι τους λάμπει. Έχουν να το λένε. Σαν την πάστρα της ελληνίδας νοικοκυράς πουθενά αλλού στο σύμπαν. Μάλιστα χαρακτηρίζουν άλλους λαούς σε άλλους πλανήτες ως βρομιάρηδες. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από τους λαούς αυτούς μπορεί να έχουν ακατάστατο ή και βρώμικο σπίτι, κρατάνε όμως τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς. Ο έλλην, αντίθετα, ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων λειτουργεί με βάση το concept ‘μακριά από μας κι όπου θέλει ας πάει’. Ορίζει το σπίτι του αποκλειστικά μέσα στα τετραγωνικά που του αναλογούν ως ιδιοκτησία ή αποκλειστική χρήση. Και το τραγικότερο δεν είναι ότι δεν θεωρεί τους κοινόχρηστους χώρους δικούς του. Το τραγικότερο είναι πως ότι δεν θεωρεί δικό του απλά δεν τον αφορά.

Ο τρόπος που έχουμε επιλέξει λοιπόν να πετάμε τα σκουπίδια μας είναι χαρακτηριστικός της νοοτροπίας μας ως έθνος. Στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο τα σκουπίδια που παράγει κάθε οικία / πολυκατοικία φυλάσσονται μέσα στο χώρο αυτής και είτε οι υπάλληλοι καθαριότητας τα μαζεύουν μέσα από κάθε οικόπεδο, είτε οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι υπεύθυνοι να βγάζουν στο δρόμο τους κάδους τα βράδια που είναι προκαθορισμένο να περάσει το απορριμματοφόρο και να τους μαζεύουν την άλλη μέρα το πρωί. Ο δικός μας ο τρόπος είναι βέβαια ορθότερος εργονομικά, πιο παραγωγικός. Όσον αφορά την ευκολία και την ταχύτητα της αποκομιδής.

Σε μια χώρα που δε φημίζεται για την οργάνωσή της, θα ήταν απορίας άξιον το πως διάλεξε τη διαχείριση των απορριμμάτων ως κλάδο για να εφαρμόσει τον βέλτιστο λειτουργικό τρόπο. Θα ήταν, αν δεν γνώριζε κανείς τη βασική νοοτροπία του «μακριά από μας κι όπου θέλει ας πάει» που λέγαμε πριν. Σε άλλους τόπους. όπου γενικά οι παραγωγικές διαδικασίες χαρακτηρίζονται από απείρως μεγαλύτερη οργάνωση σε σχέση με τις δικές μας, επέλεξαν, όσον αφορά τα σκουπίδια, να θυσιάσουν τη λειτουργικότητα για χάρη της δημόσιας υγιεινής και αισθητικής,. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες της ΕΕ, για παράδειγμα, ζουν σε ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο περιβάλλον. Εμείς, αντίθετα, ζούμε και περπατάμε σε δρόμους που κάθε 10 μέτρα υπάρχει κι ένας κάδος σκουπιδιών, ο οποίος ασχημαίνει το χώρο, μυρίζει, υπερχειλίζει και βρωμίζει το σύμπαν. Μάλλον όχι το σύμπαν, αλλά τον πλανήτη Ελλάς, όπου ότι δεν έχει τίτλους προσωπικής ιδιοκτησίας ή χρήσης, ας πρόσεχε….

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΛΑΜΠΙΚΟ

  1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    –Είδες εδώ στη Γερμανία που οι δρόμοι δεν βρωμάνε σκουπιδαριό όπως σ’ εμάς;
    –Μπορεί να μην βρωμάει ο δρόμος, αλλά βρωμάνε τα διαμερίσματα απ’ τα σκουπίδια που κρατάνε μέσα.

    • Ο/Η alienellin λέει:

      Πάντως στο Μόναχο τα σκουπίδιοα δεν ήταν μέσα στο σπίτι, αλλά σε κάδους μέσα στην αυλή και μάλιστα μου είχε κάνει εντύπωση ότι οι οι συλλέκτες έμπαιναν μέσα στην αυλή για να τα πάρουν.. Και στην Αγγλία τα σκουπίδια πέναγαν πολύ τακτικά και το μόνο που είχες να κάνεις ήταν να βγάλεις τον κάδο στην άκρη του οικοπέδου σου αποβραδίς. Κάποτε, τη δεκαετία του 70, έστι ήταν κι εδώ. Ήξερες πότε θα περάσει το απορριματοφόρο και τότε έβγαζες τον κάδο έξω και μετά τον ξαναμάζευες. Και οι πολυκατοικίες είχαν τον κάδο μέσα στο οικόπεδο, αν και στο κέντρο της Αθήνας δεν θυμάμαι τι γινόταν. Νομίζω το θέμα το τακτοποιούσαν οι θυρωροί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s