ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ – ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΡΩΤΟ

Ο τρόπος συμπεριφοράς των απεργούντων ιδιοκτητών ταξί.

Τι είναι οι απεργούντες ιδιοκτήτες ταξί; Μια ομάδα ανθρώπων που θεωρεί κι αισθάνεται ότι θίγονται τα δικαιώματά της. Μια ομάδα ανθρώπων που ζητάει κάποια πράγματα από την πολιτεία.. Τίποτα το μεμπτό στην ουσία του δηλαδή.

Δεν εξετάζουμε εδώ το αν τα αιτήματά τους είναι δίκαια ή όχι. Δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Δεν θα σταθούμε τόσο στην παρανομία ως γεγονός, δηλαδή στο ότι οι ταξιτζήδες, αντί να εξαντλήσουν τους ποικίλους τρόπους διαμαρτυρίας που τους παρέχει ο νόμος, επέλεξαν να τον παραβούν ποικιλοτρόπως, συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση.

Σαφώς και η επιλογή της κατάφορης καταστρατήγησης των νόμων ενός δημοκρατικού κράτους είναι από μόνη της ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα, αφού υποδηλώνει έλλειψη φραγμών και μη αναγνώριση των νόμων ως ορίων άσκησης συμπεριφοράς.

Ας πάμε όμως ένα βήμα πέρα από αυτό κι ας επικεντρωθούμε στον τρόπο σκέψης που κρύβεται πίσω από τις παράνομες πράξεις αυτές καθ’ εαυτές.

Κατ’ αρχάς είναι προφανές ότι οι ταξιτζήδες διάλεξαν την ευκολότερη οδό, τον πατροπαράδοτο ελληνικό τσαμπουκά, καθότι ο δρόμος ο δημοκρατικός και νόμιμος είναι ο πιο δύσκολος και κυρίως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτός που οι ίδιοι θεωρούν ότι έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξει σε απόρριψη των αιτημάτων τους. Η αλληλουχία της σκέψης πάει κάπως έτσι:

Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ–>ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΩ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΤΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΝΟΜΙΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ–> ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Είπαμε η Δημοκρατία θέλει κουπί και κάποιοι βαριούνται να το τραβήξουν.

Τώρα βέβαια, το ότι η μέθοδος που διάλεξαν είναι κοντόφθαλμη και τους οδηγεί στο να χάσουν και τα όποια –έστω λίγα-σημεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει με τους νόμιμους τρόπους είναι άλλο θέμα, που δεν άπτεται της ηθικής κι έτσι το προσπερνάμε.

Αυτή λοιπόν, η αρχή της καταραμένης ήσσονος προσπάθειας που ξεπετιέται σαν την ακρίδα παντού γύρω μας, είναι η μία πλευρά. Υπάρχει όμως και μια κρυμμένη, πιο υποχθόνια πλευρά του τρόπου σκέψης πίσω από τις παράνομες πράξεις. Η οποία στην πιο επιφανειακή της εκδοχή είναι η εξής :

ΥΠΟΦΕΡΩ–>ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΩ–> Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ

Ο θάνατος σου η ζωή μου δηλαδή. Μόνο που φοβάμαι ότι όσο και αφόρητα εγωιστικός, όσο και φρικαλέος να ακούγεται αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που μπορεί να ισχύει στην πραγματικότητα. Διότι υπάρχει και η πιθανότητα οι απεργούντες να μην πιστεύουν πραγματικά πως αν μερικές χιλιάδες οδηγοί πυρακτωθούν στην εθνική οδό ˙ αν μερικές χιλιάδες τουρίστες ταλαιπωρηθούν, χάσουν τα λεφτά τους, βλαστημήσουν την ώρα και τη στιγμή που είχαν την ατυχή έμπνευση να θελήσουν να δουν τα ανάκτορα της Κνωσού ˙ αν εστιάτορες, ξεναγοί, πράκτορες και ξενοδόχοι κλάψουν την πελατεία τους ˙αν πληγεί μακροπρόθεσμα ο τουρισμός και άρα τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας ολόκληρης, τότε θα εισακουσθούν τα αιτήματά τους, όποια κι αν είναι αυτά. Τότε λοιπόν πολύ φοβάμαι ότι ο πραγματικός τρόπος σκέψης είναι πολύ πιο επαχθής και συνοψίζεται στο εξής:

ΥΠΟΦΕΡΩ ΑΡΑ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ

 Θα χάσω τα λεφτά που έδωσα να αγοράσω κατάμαυρη άδεια; Θα τα χάσεις κι εσύ μπιπ πράκτορα που πουλάς εκδρομές. Καταστρέφομαι επαγγελματικά; Θα καταστραφείς κι εσύ μπιπ ξενοδόχε, εστιάτορα κτλ. Μου έκατσαν στραβά τα ζάρια; Όποιος κι αν είσαι θα φροντίσω να ατυχήσεις κι εσύ. Λιώσε στις ουρές της ασφάλτου μπιπ οδηγέ. Περπάτα μπιπ τουρίστα στο λιοπύρι, κάτσε φυλακή μέσα στο πλοίο, φάε και μια πέτρα ξώφαλτση γιατί είμαι ελληνάρας και θα το πληρώσεις ακριβά.

Αυτή η συλλογιστική ξεπερνάει τα όρια του απλού εγωισμού και μπαίνει στα χωράφια της τυφλής εκδικητικής μανίας και του απόλυτου κακεντρεχή σαδισμού. Ακραίο; Για σκεφτείτε το λίγο……

Δεδομένου ότι και άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν επιδείξει τέτοια συμπεριφορά, το μέγεθος του στατιστικού δείγματος αυξάνεται επικίνδυνα.

Κρίση αξιών, τεκμήριο πρώτο. Εις το επανιδείν.

 

YOU CAN’T ALWAYS GET WHAT YOU WANT – THE ROLLING STONES

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΜΑΘΕ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥΣ

http://www.youtube.com/watch?v=2C2W_O9BX4g&feature=related

This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s