ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΜΠΗΚΑΝΕ (ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΗΤΑΝΕ)

Αρκετά τραγουδήσαμε. Επιστρέφουμε στην πρόζα:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι κι οι συντεχνίες ωρύονται προσπαθώντας πάση θυσία να κρατήσουν τα κακώς κεκτημένα, οι πλατείες ξεσκονίζονται και ετοιμάζονται για τον πιο άκριτο και  ματαιότερο όλων των αγώνων κι εγώ έχω αρχίσει να πιστεύω ότι οι αρχικές μου υποψίες ήταν πραγματικές. Διότι έλεγα, δεν μπορεί, όλο φόροι, φόροι, φόροι σκέτο. Ολόκληρη Τρόικα, επιστήμονες πράμα, δεν βλέπουν ότι πρέπει να περικοπούν κι οι δαπάνες; Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διάβαζα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που έλεγαν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους ξένους προκειμένου να μην κόψει δαπάνες (ήτοι μισθούς δημοσίου κυρίως) αλλά να αυξήσει έσοδα (ήτοι φόρους κυρίως). Από την άλλη διάβαζα στα ξένα δίκτυα για ευρωπαϊκές «συμφωνίες για περικοπές δαπανών» (και όχι αύξηση εσόδων). Όλα αυτά με οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα: there is a hole in the fava bean mash, il ya un trou dans la pâtée de fèves.

Η προχτεσινή κωμικο-δραματική έξοδος της Τρόικα stage left  μου το επιβεβαίωσε: η κυβέρνηση προσέφερε όντως θυσία τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο, προσπαθώντας να καθυστερήσει ή να ξεγελάσει τους «κουτόφραγκους», που έφυγαν άρον – άρον έχοντας ελπίζω δει το φως το αληθινό. Ότι δηλαδή τα τρία κακά της μοίρας μας είναι τα γνωστά κι ότι έπεσαν κι οι ίδιοι θύματα ενός από αυτά. 

Μόνο που η θυσία του παραγωγικού κλάδου υπέρ του (στο μεγαλύτερο ποσοστό του) μη παραγωγικού, είναι όχι μόνο άδικη, όχι μόνο  μάταιη, αλλά και ολέθρια γιατί μακροπρόθεσμα θα κατέληγε (σημειώστε τον υποθετικό) να ρίξει συμπούρμπουλους ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στα τάρταρα. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στον πιο μυωπικό πλανήτη του σύμπαντος . Μόνο που κατά πως φαίνεται, ακόμα κι αυτό το «μακροπρόθεσμα» που σχεδιάστηκε μας τελείωσε -εξ’ ου και ο υποθετικός. Από τα διεθνή μπαλώματα καταλαβαίνω ότι έχουμε μια τελευταία, ύστατη ευκαιρία. Τώρα. Αν την πετάξουμε κι αυτή και να θέλει δεν μπορεί κανείς να μας κρατήσει. Θα πέσουμε  ντουγρού στα τάρταρα όλοι μαζί, βραχυπρόθεσμα, πολύ βραχυπρόθεσμα.

Κι όπως είναι στημένη  η σκηνή, κατά αυτό το βραχυπρόθεσμα πάμε.

«Από μηχανής», κάποιος; Ας μην είναι και Θεός.

Cue βελούδινη φωνή Αλέξη Νωστάλα από τα ηχεία: «Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε το chef d’ oeuvre του μεγάλου δημιουργού Hélas Ellinaras με τίτλο ‘Les Trois Maux De Notre Destin’, The Three Bads Of Our Destiny, Τα Τρία Κακά Της Μοίρας Μας. Σε πρώτη παγκόσμια, σας αποκαλύπτουμε τον πρωτότυπο πίνακα. Προσέξτε λεπτομέρεια, προσέξτε φινέτσα, προσέξτε αρχοντιά. Την εικόνα αυτή ο καλλιτέχνης τη δούλευε για τρεις δεκαετίες και έβαλε όλη του τη δύναμη, όλη του τη μαεστρία. Ένα έργο ζωής, ένα πραγματικό αριστούργημα˙ κυρίες και κύριοι, τα λόγια είναι περιττά, θαυμάστε»:

Meanwhile, back at the ranch…..

Στο μεταξύ οι αγορές πανικοβάλλονται. Δεν είναι μόνο ότι  βλέπουν να ενισχύεται η αναποτελεσματικότητα στην ευρωπαϊκή συνεργασία, ούτε μόνο ότι προβλέπουν το ντόμινο που θα ακολουθήσει. Αλλά και γιατί δεν έχουν καταλάβει το είδος και το μέγεθος των εγγενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και νομίζουν ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μια από τα ίδια. Ο κακός της υπόθεσης, οι κερδοσκόποι, μηχανορραφούν στις πίσω γωνίες του νοβοπάν τρίβοντας τα χέρια τους.

Οι κομπάρσοι-πολίτες β’ κατηγορίας της χώρας ( ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργοι χωρίς ‘Μέσο’ και ροπή στη λαμογιά) εγκαταλείπουν σωρηδόν τη σκηνή από μια καταπακτή στο κέντρο της.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΜΠΗΚΑΝΕ (ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΗΤΑΝΕ)

  1. Παράθεμα: Τι “έπαιξε” και “την έκανε” η τρόικα, in the first place? « Το Μώλυ

  2. Παράθεμα: Τι “έπαιξε” και έφυγε η τρόικα, in the first place? « Το Μώλυ

  3. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Τα trois maux de notre destin μου θύμισαν ένα σκετς (των Monty Python;) όπου στο σικ εστιατόριο σερβίρεται εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό μάρκας «L’eau du robinet» 🙂

  4. Ο/Η alienellin λέει:

    Ουσιαστικά μετά από το επεισόδιο εκείνο του Σεπτεμβρίου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s