Λ’ ΕΛΤΑ Σ’ Ε ΜΟΥΑ

Η αλληλογραφία που ακολουθεί είναι αληθινή. Μόνο οι διευθύνσεις, τα ονόματα (και τα νούμερα!) έχουν αλλαχτεί.

From: Άλιεν Έλλην @

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Έλλην Άλιεν

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Διαστημόπλοιο νο 7, Πάρκινγκ ΟΥΦΟ. Αθήνα.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 ΧΧΧΧΧΧΧ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Αγαπητέ κύριε / κυρία

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους μου ταχυδρομήθηκε επιστολή της οποίας το περιεχόμενο έχει μεγάλη προσωπική σημασία. Συγκεκριμένα η επιστολή προερχόταν από μικρό κοριτσάκι το οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει το ταχυδρομείο και όχι την προσωπική οδό (η οποία θα ήταν πιο εύκολη) προφανώς γιατί κάποιος (οι γονείς; το σχολείο;) του είχε εμφυσήσει την αγάπη προς το ταχυδρομείο ως μέσο επικοινωνίας.
Το γράμμα χάθηκε και δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου, προς μεγάλη στεναχώρια και των δυο μας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι προβλέπεται σε περιπτώσεις όπως αυτή.
Εικάζω ότι το γράμμα μπορεί και να ανοίχτηκε για να διαπιστωθεί το περιεχόμενό του, καθότι πρέπει να ήταν φουσκωμένο λόγω της επισύναψης πολλών χαρτιών. Σε περίπτωση που το γράμμα έχει χαθεί / ανοιχτεί εντός του ταχυδρομείου θα ήθελα να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ανεύρεσής του λόγω, όπως είπα και παραπάνω, συναισθηματικής αξίας.
Τι μπορώ να κάνω γι αυτό;
Χρειάζεται να συμπληρώσω κάποια αίτηση;

 Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με τιμή

Άλιεν Έλλην

From: Χρήστης ΚΕΠΕΠ ΧΧ @

Σε απάντηση του ηλεκτρονικού σας μηνύματος, αναφορικά με τους όρους διαχείρισης του ταχυδρομικού σας αντικειμένου, παρακαλούμε να μας αποστείλετε τον αριθμό κατάθεσης (BARCODE : 2 γράμματα – 9 αριθμοί – 2 γράμματα), χωρίς τον οποίο δεν είναι εφικτή η αναζήτηση του.

Σε περίπτωση κατά την οποία το επίμαχο αντικείμενο ανήκει στην κατηγορία της απλής αλληλογραφίας, παρά τις προσπάθειες μας δεν είναι εφικτό η έρευνα μας να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεδομένου ότι, η απλή αλληλογραφία – σύμφωνα με την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση και το Χάρτη Υποχρεώσεων του  ΕΛΤΑ προς τους Καταναλωτές –  δεν  καταγράφεται αναλυτικά στα διάφορα στάδια  διαχείρισής της, (κατάθεση, περισυλλογή, διαλογή, διανομή) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

From: Άλιεν Έλλην @

Τι εννοείτε «παρά τις προσπάθειες μας» αφού στην απάντησή σας μου καθιστάτε σαφές ότι ΔΕΝ θα προσπαθήσετε. Λάθος συντάξατε την  πρόταση ή με δουλεύετε.  

Αυτό το «σύμφωνα με την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση και το Χάρτη Υποχρεώσεων του  ΕΛΤΑ προς τους Καταναλωτές» πολύ βολικό, καθότι σας απαλλάσσει από το 99 τοις 100 του όγκου των συναλλαγών σας,

Δηλαδή τα γράμματα που έχουν π.χ. λάθος διεύθυνση παραλήπτη και δεν αναγράφεται αποστολέας τι τα κάνετε; Τα πετάτε; Δεν τα φυλάτε κάπου; Κι αν δεν τα φυλάτε κάπου σας είναι τόσο δύσκολο να  μου απαντήσετε: «λυπάμαι ΟΥΦΟ αλλά δεν έχουμε κάδο με αζήτητα». Αλλά ξέχασα,  ΔΕΝ προσπαθείτε.

From: Χρήστης ΚΕΠΕΠ ΧΧ @

Ο ΕΛΤΑ ως φορέας Παροχής Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, παρέχει ποιοτική διανομή ταχυδρομικών αντικειμένων και αντιμετωπίζει με την ίδια συνέπεια και υπευθυνότητα την διανομή, τόσο της ειδικής διαχείρισης αντικειμένων (συστημένη αλληλογραφία, δέματα ), όσο και την διανομή της απλής αλληλογραφίας.

Δεδομένου όμως, ότι η απλή αλληλογραφία – σύμφωνα με την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση  και τον Χάρτη Υποχρεώσεων του ΕΛΤΑ προς τους Καταναλωτές, δεν καταγράφεται αναλυτικά στα διάφορα στάδια διαχείρισής της (κατάθεση, διαλογή, ταξινόμηση, επίδοση), υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να διερευνηθούν, επακριβώς, τυχόν δυσλειτουργίες στην διαχείρισή της.

 From: Άλιεν Έλλην @

 «υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να διερευνηθούν, επακριβώς, τυχόν δυσλειτουργίες στην διαχείρισή της.»

Δυσκολία υπάρχει. Μέρος που πάνε τα αζήτητα υπάρχει;

΄Η μήπως η μηχανή που μου απαντάει δεν έχει καταχωρημένη την ΠΡΟΚΑΤ απάντηση;

Ένα ναι ή ένα όχι είναι πάντως – εύκολο να το βάλετε στη μηχανή.

From: Χρήστης ΚΕΠΕΠ ΧΧ @

Σε απάντηση του ηλεκτρονικού σας μηνύματος, σας ενημερώνουμε ότι, ισχύουν όσα σας έχουμε ήδη αναφέρει.

From: Άλιεν Έλλην @

 Ι give up. Which I suppose was the purpose to begin with.  (Εγκαταλείπω. Πράγμα το οποίο ήταν και ο αρχικός στόχος υποθέτω.)

—————————————————————————————————————–

Αυτό που μου κάνει πιο πολύ εντύπωση σ’ αυτή  την αλληλογραφία δεν είναι τόσο το αντικειμενικό αποτέλεσμα, δηλαδή η μη εξυπηρέτησή μου, όσο   ο τρόπος διαχείρισης του πελάτη που αντιβαίνει κάθε μοντέρνα επιχειρησιακή αντίληψη περί εξυπηρέτησης πελατών.

(Σημειώστε ότι τα ΕΛΤΑ είναι πιστοποιημένα κατά ISO, σε περίπτωση που είχατε αμφιβολία περί της χρησιμότητάς του δηλαδή.)

Θαυμάστε λοιπόν:

Το αντίθετο του σύγχρονου marketing – customer service. Δηλαδή αντιμετώπιση του πελάτη μη φέρουσα προσωπική εμπλοκή κι ευθύνη, αλλά και – κυρίως – χωρίς προσωπικό ενδιαφέρον.

 – Απρόσωπη κι ανώνυμη απάντηση: Ρωτάω με όνομα και επίθετο (όχι ‘Αλιεν Έλλην φυσικά, το πραγματικό μου ονοματεπώνυμο) και μου απαντάνε με αριθμό θέσης.

 – Προκατασκευασμένες απαντήσεις copy paste. Άνθρωπος απαντάει ή υπολογιστής και μάλιστα της δεκαετίας του 70; Διότι, αν μη τι άλλο, τα σύγχρονα software, τι στο καλό, μπορούν να ενσωματώσουν ένα Αγαπητέ κύριε τάδε, ευχαριστώ κι αντίο. Το οποίο μας φέρνει στο

 – Επιπλέον στοιχείο της αγένειας. Ρωτάω με αγαπητέ και με τιμή, μου απαντάνε σαν να μη γνωρίζουν καν τη γλώσσα. Ρομπότ ή άξεστος απαντάει;.

 ——————————————————————–

 Ας δούμε τώρα τι έγινε στην φάτσα με φάτσα και αυτί με αυτί επαφή.

Στα τοπικά γραφεία ΕΛΤΑ απ’ όπου εστάλη το γράμμα με παραπέμπουν στο κέντρο διανομής. Στο κέντρο διανομής μετά από πολύ σκέψη και σύσκεψη μου δίνουν τον αριθμό του κέντρου εξυπηρέτησης των ΕΛΤΑ μπας και ξέρουν αυτοί αν πηγαίνουν κάπου τα αζήτητα. Στο τηλέφωνο μου απαντάει στις 2 και 20 το μεσημέρι ένας νέος που με παραπέμπει στα ΕΛΤΑ της περιοχής που εστάλη το γράμμα και αφού του περιγράφω τη μέχρι τώρα πορεία μου σκέφτεται, με βάζει σε αναμονή και επανέρχεται με ύφος δεκάχρονου που θέλει τη μαμά του λέγοντας πανικόβλητος: «θέλετε να ξαναπάρετε αύριο το πρωί γιατί όλοι οι υπεύθυνοι έχουν φύγει κι εγώ δεν ξέρω, δεν ξέρω αν πάνε κάπου τα αζήτητα! Εγώ δεν ξέρω!» «Καλά παιδί μου μη στεναχωριέσαι δεν έγινε τίποτα, θα πάρω αύριο» του απαντάω γιατί, πιστέψτε το ή όχι τον λυπήθηκα. Τουλάχιστον είχε την ευθιξία να στεναχωρηθεί που τον ρωτήσανε κάτι και δεν το ήξερε. Γιατί ήταν μικρούλης. Πόσα χρόνια θα αντέξει πριν το Δημόσιο τον κάνει να πωρωθεί (με την κλασσική –δυστυχώς-έννοια)……

Την επομένη με έβαλαν και πάλι σε αναμονή για να μου πουν μετά από λίγο με βεβαιότητα αυτό που είχα αρχικά σκεφτεί εγώ, ο αθώος ακόμα υπάλληλος  της προηγουμένης και που θα σκεφτόταν κάθε λογικό ον: ότι τα αζήτητα καταλήγουν εκεί από  όπου ταχυδρομήθηκαν εξ αρχής. Δηλαδή στα τοπικά γραφεία ΕΛΤΑ απ’ όπου εστάλησαν. Elementary, my dear Watson….

Κατόπιν όλων αυτών κατέληξα ότι τα αζήτητα τα πετάνε στα σκουπίδια. Ούτε καν στην ανακύκλωση. Εσείς;

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN, taxisnietthisisoviet.gr and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Λ’ ΕΛΤΑ Σ’ Ε ΜΟΥΑ

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Πώς θα σου φαινόταν να κάνεις η ίδια ένα πείραμα; Να στείλεις δηλαδή ένα γράμμα σε ανύπαρκτη διεύθυνση για να δεις αν θα σου το επιστρέψουν ή όχι. Μπορείς κι όλας να κρατήσεις διάφορα αποδεικτικά στοιχεία, π.χ. το barcode, να βιντεοσκοπήσεις την παράδοση του γράμματος στο ταχυδρομείο κτλ.

  Δεν θα ιδιωτικοποιηθούνε κάποτα τα ΕΛΤΑ; Στη θέση σου θα κρατούσα αρχείο όλων των προβλημάτων που αντιμετώπισα και θα τους το έστελνα άμα άρχιζαν κανέναν «αγώνα κατά του ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ».

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Θυμάμαι κάποτε, όχι πολύ παλιά. είχα δει ένα ρεπορτάζ σε δελτίο ειδήσεων, όπου ο «δαιμόνιος ρεπόρτερ» είχε εισέλθει στα άδυτα ενός ταχυδρομείου και η κάμερά του εδειχνε γράμματα πεταμένα στο πάτωμα να ποδοπατιούνται. Μάλλον αυτό εξηγεί πολλά.
   Τώρα αυτό το «Δεν θα ιδιωτικοποιηθούνε κάποτα τα ΕΛΤΑ;» δεν το ξέρω, φαντάζομαι όμως τις απεργίες, λευκές και χρωματιστές, που θα προηγηθούν αυτής της ιδιωτικοποίησης κατά τη διάρκεια των οποίων όχι μόνο δεν θα λαμβάνουμε την αλληλογραφία, αλλά φαντάζομαι τους υπαλλήλους να την κάνουνε και bonfires και να χορεύουν γύρω-γύρω!

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Οι απεργοί θα πηδούν πάνω απ’ τις φωτιές και οι υπόλοιποι Έλληνες θα χορεύουν γύρω-γύρω, προστατεύοντας το δικαίωμα των απεργών να καταστρέφουν την αλληλογραφία των υπόλοιπων Ελλήνων. Ιονέσκο…

 2. Ο/Η alienellin λέει:

  🙂
  Η ουσία είναι μία: θα προλάβουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ή θα χρεοκοπήσουμε μία και καλή οπότε όχι απεργία δεν θα προλάβει να γίνει, αλλά ούτε κιχ…

 3. Ο/Η glyk λέει:

  θα ηθελα να απαντησω στην αναρτηση σου οχι ως εκπροσωπος των ελτα αλλα σαν ενας ανθρωπος που εχει δουλεψει στο ελτα και ξερω τι γινεται και τι οχι και καταλαβαινω μερικα πραγματα….λοιπον τα απωλεσθεντα και χαμενα γραμματα θα τα βρεις στην ειδικη διευθυνση απωλεσθεντων και αν δεν κανω λαθος πρεπει να βρισκεται στην απελλου στο κεντρο.εκει μενουν για περιπου 1 χρονο και μετα καταστρεφονται ομως αν ειναι λαθος η διευθυνση η κατι θα σου ειναι πολυ δυσκολο να το βρεις χωρις κατι να ξερεις παραπανω γιατι ειναι αρκετα μεγαλος ο ογκος αυτης της αλληλογραφιας!!!γενικα τιποτα δεν χανεται στα ελτα ειναι δυσκολο αυτο ηθελα να ξερεις…

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Καλώς ήρθες και σ’ ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον.
   Μια διεύθυνση απολεσθέντων…Λογικό μου ακούγεται. Μια απλή απάντηση που δεν γνώριζε κανείς στα ΕΛΤΑ! Θα το ψάξω το θέμα γι’’ αυτή τη διεύθυνση και θα ενημερώσω για το τι έγινε. Υπάρχει βέβαια κι η περίπτωση να έχει καταργηθεί, αν και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο γιατί να γίνει κάτι τέτοιο.
   Και πάλι σ’ ευχαριστώ πολύ.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Άλλος ένας υπάλληλος που ρώτησα μου είπε επίσης ότι τα γράμματα χωρίς αποστολέα επιστρέφονται στο γραφείο απ’ όπου ταχυδρομήθηκαν, μάλιστα μου έδωσε την επιπρόσθετη πληροφορία ότι κρατώνται έξι μ ήνες μέχρι νακαταγραφούν.
    Πάντως δεν αισθάνομαι πια τόση μοναξιά, αφού ευπειθώς σας αναφέρω ότι η πιο δημοφιλής αναζήτηση μέσω της οποίας καταλήγει ο κόσμος στο μπλογκ μου είναι «χάθηκε γράμμα ΕΛΤΑ», «πως να βρω χαμένη επιστολή ΕΛΤΑ» κλπ

 4. Παράθεμα: ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ (ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ) | alienellin

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s