MUSINGS OF A CONFUSED ALIEN

Δεν είναι να πεις καλή κουβέντα γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Δεν πρόλαβα να ποστάρω το προηγούμενο και στις ειδήσεις των οκτώ έπαιξε ένα καινούργιο κομμάτι της συνέντευξης Καρατζαφέρη, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο απερχόμενος από την κυβέρνηση αρχηγός κόμματος προέτρεπε τα στρατά να κατέβουν να διαλύσουν τα επεισόδια που όλοι περιμένουν τις επόμενες ημέρες. Ήμαρτον….
Το τι λέει ο στόμας του καθενός τις τελευταίες ημέρες, βέβαια, είναι γενικώς το κάτι άλλο. Πανικός, σύγχυση, κοκορέματα, τρίπλες, κολοτούμπες, διπλά φλικ-φλακ, όψιμες μαγκιές, άτακτες υποχωρήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, υστερίες, απειλές, κρίσεις, κορώνες, πήρε η αποθήκη φωτιά και κινδυνεύει η Λόλα.
Βρέθηκε μέχρι και ένας που θα ψηφίσει λέει το PSI, αλλά όχι τα μέτρα…Έξυπνο ρε μεγάλε, πως δεν το είχαμε σκεφτεί, μας έσωσες ως έθνος, λέμε!
Όλα βέβαια οφείλονται στην πλήρη συνειδητοποίηση ότι από τον κυκεώνα αυτόν δεν θα βγει τελικά όρθιος κανείς. Διότι το μόνο που τους νοιάζει αυτό είναι. Να βγουν όρθιοι, να σώσουν το πολιτικό τομάρι τους. Αμ δε. Δυο χρόνια κοιμόσαντε όλοι τον ύπνο του χοντρόπετσου. Τώρα ξυπνήσανε αλλά είναι αργά.
Σήμερα ο πρωθυπουργός απηύθυνε εθνικό λόγο και δημόσια παράκληση με αποδέκτες κυρίως την κυβέρνησή του. «Τα μέτρα ή χανόμαστε», είπε. Ποιος ξέρει, μπορεί και να έχει δίκιο. Μπορεί και όχι. Εγώ πιστεύω πως όχι. Παρεκτός κι αν έχει κάποιον κρυμμένο άσο στο μανίκι του που δεν μας λέει, όχι. Πιστεύω ότι το ίδιο δίλημμα που ίσχυε πριν δύο χρόνια δεν ισχύει και σήμερα. Χαμένοι από χέρι είμαστε τώρα. Απλώς αναβάλλουμε το αναπόφευκτο συσσωρεύοντας περισσότερα χρέη και ρίχνοντας το ΑΕΠ στα τάρταρα.
Αλλά ποιος ξέρει;
Μακάρι ο πρωθυπουργός να ξέρει καλύτερα.
Εγώ ένα απλό ΟΥΦΟ είμαι.

This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to MUSINGS OF A CONFUSED ALIEN

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Μου άρεσε η εισήγηση του πρωθυπουργού και μ’ έκανε συγκρατημένα αισιόδοξο. Ένας άνθρωπος που ξέρει τι του γίνεται και τι μας γίνεται. Άντε να γίνει ανασχηματισμός, να μπουν στην κυβέρνηση τεχνοκράτες και να φύγουν οι καραγκιόζηδες.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Το έχω υπόψη αυτό το παλιό άρθρο του Βαρουφάκη. Υπάρχει ακόμα στο Protagon.

    Δεν με πείθει.

    Ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι το Μνημόνιο εφαρμόστηκε και απέτυχε. Είναι όμως φανερό ότι κατά 90% δεν εφαρμόστηκε, συνεπώς αυτό που απέτυχε ήταν κάτι άλλο, πάντως όχι το Μνημόνιο. Προβλέπει κανένα Μνημόνιο την απόλυση μισού εκατομμυρίου ιδιωτικών και κανενός δημοσίου υπαλλήλου;

    Μετά γράφει ότι η Ελλάδα έχει χαμηλό συνολικό χρέος. Σε τι θα μας βοηθήσει αυτό ακριβώς όταν χρεοκοπήσουν τράπεζες, ταμεία και αρκετά νοικοκυριά; Υποθέτω πως ο υψηλός ιδιωτικός δανεισμός των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών είναι επενδυτικός, όχι καταναλωτικός. Δεν είναι κακό για μια πετυχημένη επιχείρηση να δανείζεται προκειμένου να μεγαλώσει κι άλλο.

    Και πώς θα μείνουμε στο ευρώ; Αν χρεοκοπήσουμε η ΕΚΤ θα πάψει να δανείζει ευρώ τις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, διότι ο κανονισμός της της απαγορεύει να δέχεται «χρεοκοπημένα γραμμάτια» (κακή έκφραση, αλλά με καταλαβαίνεις). Θα υπάρχει λοιπόν πρόβλημα ρευστότητας. Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείσουν τις επιχειρήσεις και το κράτος δεν θα έχει μετρητά να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Συνεπώς θ’ αρχίσει να πληρώνει με υποσχετικά σημειώματα, τα οποία θα γίνουν de facto δεύτερο παράλληλο νόμισμα. Το κόλπο αυτό θα πάψει να λειτουργεί όταν ο Έλληνας εισαγωγέας προσπαθήσει να πληρώσει τον ξένο προμηθευτή με υποσχετικά σημειώματα…

    Αλλά τότε πώς θα εισάγουμε τρόφιμα, όπου έχουμε επάρκεια 30%; Και πετρέλαιο; Ήδη το 53% των αναγκών μας το αγοράζουμε απ’ το Ιράν, τη μόνη χώρα που μας κάνει ακόμα βερεσέ. Μια κρίση στα Στενά του Ορμούζ και τελειώσαμε…

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Οι άνεργοι που προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα δεν προβλεπόντουσαν βέβαια από κανένα μνημόνιο αλλά ήρθαν ως φυσική συνέπεια του ανελέητου βομβαρδισμού φόρων. Εκεί είναι και το πρώτο μυστήριο – λάκκος στη φάβα το οποίο και διατύπωσα στο ποστ μου «ψύλλοι στ’ αυτιά» του Σεπτεμβρίου που σε έχω ξαναπαραπέμψει. Θεώρησα λοιπόν πως οι δικοί μας, ενώ είχαν συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών, το μόνο που έκαναν ήταν βάλουν φόρους.
    Όμως έρχεται τώρα η Τρόικα και χτυπάει κι άλλο τον ιδιωτικό τομέα ενώ ξέρει ότι θα μας βυθίσει κι άλλο στην ύφεση and it simply does not make sense. Περισσότεροι λάκκοι στη φάβα Έτσι μπερδεύομαι και δεν μπορώ να ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει. Το σενάριο χρεοκοπίας που μου περιγράφεις είναι αυτό που περιέγραφα κι εγώ στις εποχές του πρώτου μνημονίου. Όμως με τα σημερινά δεδομένα, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με τον βομβαρδισμό φόρων και με την επιβολή περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι τελικά δεν θα το αποφύγουμε αυτό το σενάριο της χρεοκοπίας, απλώς το αναβάλλουμε για το μέλλον συσσωρεύοντας κι άλλα χρέη. Από την άλλη υπάρχουν και απόψεις όπως του Βαρουφάκη που θεωρούν ότι μια πτώχευση δεν είναι ούτε τόσο επώδυνη, ούτε ικανή να μας βγάλει από το ευρώ. Ποιος ξέρει; Στην ουσία κανείς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα συνεργήσουν οι παράμετροι, τελικά. Υπάρχουν επιχειρήματα κι από τις δύο ή μάλλον τρεις, στην ουσία, μεριές. Και όσο κι αν έχω έναν λόγο παραπάνω να πιστέψω τον κο Παπαδήμο τον οποίο είχα την ειλικρινή τύχη να τον έχω γνωρίσει ως καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο, και από τον οποίο έχω τις καλύτερες εντυπώσεις, δεν μπορώ παρά να μην βλέπω και την άλλη εκδοχή. Επειδή δεν είμαι μέσα στο σύστημα δεν μπορώ να ξέρω ποια εκδοχή έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Φαινομενικά η εκδοχή της κυβέρνησης έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι σωστή. Με τόσους ανεξήγητους λάκκους στη φάβα όμως, μπερδεύτηκα.
    Κι έτσι τείνω να πιστέψω ότι «μια ζαριά είναι», που λέει κι ο Γιωργάκης, τελικά. Μια ζαριά που όλοι φοβούνται να παίξουν προς το αντιμνημονιακό και πτωχευτικό outcome. Ίδωμεν…Έτσι κι αλλιώς, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φάω τη φάβα μου. Καλή μας όρεξη!

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Ο Βαρουφάκης προσποιείται ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό (ή δομικό της Ευρωζώνης, όχι της Ελλάδας). Ξεκινώντας λοιπόν με αυτό το αξίωμα, κάνει μια οικονομική ανάλυση και βρίσκει ότι τα Μνημόνια, παλιά και νέα, δεν τραβάνε.Αλλά:

    Under these circumstances, to discuss economic statistical aggregates such as output, employment and growth is meaningless, as the economy is dysfunctional.

 2. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Οι άνεργοι που προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα δεν προβλεπόντουσαν βέβαια από κανένα μνημόνιο αλλά ήρθαν ως φυσική συνέπεια του ανελέητου βομβαρδισμού φόρων. Εκεί είναι και το πρώτο μυστήριο – λάκκος στη φάβα το οποίο και διατύπωσα στο ποστ μου “ψύλλοι στ’ αυτιά” του Σεπτεμβρίου που σε έχω ξαναπαραπέμψει. Θεώρησα λοιπόν πως οι δικοί μας, ενώ είχαν συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών, το μόνο που έκαναν ήταν βάλουν φόρους.

  Ακριβώς. Η τρόικα μπορεί να τους είπε να βάλουν και κανέναν φόρο παραπάνω, αλλά σίγουρα δεν τους είπε να κάνουν αυτό που έκαναν, ούτε βέβαια να κρατήσουν και τον τελευταίον αργόμισθο, όπως έκαναν. (Ακόμα και τη Ραδιοτηλεόραση την έβγαλαν απαραίτητη!)

  Όμως έρχεται τώρα η Τρόικα και χτυπάει κι άλλο τον ιδιωτικό τομέα ενώ ξέρει ότι θα μας βυθίσει κι άλλο στην ύφεση and it simply does not make sense. Περισσότεροι λάκκοι στη φάβα Έτσι μπερδεύομαι και δεν μπορώ να ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει.

  Νομίζω πως είχαμε συμφωνήσει ότι η τρόικα απελπισμένη είπε στους δικούς μας: «Αφού δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κάνετε μεταρρυθμίσεις, κόφτε τους μισθούς μπας και γίνει κανένα θαύμα και αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Άλλωστε εχουμε κι εμείς ψηφοφόρους στις δικές μας χώρες και πρέπει να τους δείξουμε ότι τα νέα €130 δις δεν τα δίνουμε έτσι, αλλά σε αντάλλαγμα δικών σας θυσιών».

  Το σενάριο χρεοκοπίας που μου περιγράφεις είναι αυτό που περιέγραφα κι εγώ στις εποχές του πρώτου μνημονίου. Όμως με τα σημερινά δεδομένα, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με τον βομβαρδισμό φόρων και με την επιβολή περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι τελικά δεν θα το αποφύγουμε αυτό το σενάριο της χρεοκοπίας, απλώς το αναβάλλουμε για το μέλλον συσσωρεύοντας κι άλλα χρέη.

  Πράγματι, αν συνεχίσουμε έτσι, αργά ή γρήγορα θα ‘χουμε άτακτη χρεοκοπία. Επιπλέον, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις θα χρεοκοπήσουμε ξανά σε π.χ. 40 χρόνια, μετά σε άλλα 40 χρόνια κοκ.

  Αν όμως δεν συνεχίσουμε έτσι, αλλά κάνουμε μεταρρυθμίσεις και πετύχουμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε το κλίμα στις αγορές θ’ αναστραφεί και θα σωθούμε. Επιπλέον, δεν θα ξαναχρεοκοπήσουμε σε 40, 80, κοκ. χρόνια, διότι θα έχουμε μάθει να εργαζόμαστε αντί ν’ αργομισθούμε.

  Από την άλλη υπάρχουν και απόψεις όπως του Βαρουφάκη που θεωρούν ότι μια πτώχευση δεν είναι ούτε τόσο επώδυνη, ούτε ικανή να μας βγάλει από το ευρώ.

  Ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι το μνημόνιο εφαρμόστηκε ή ότι δεν υπάρχει άλλος εφικτός τρόπος να εφαρμοστεί. Θεωρεί ότι η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία λόγω μείωσης της ζήτησης κτλ. «Ξεχνά» (αναρωτιέμαι πώς;) ότι τα χρήματα που διοχετεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην αγορά προέρχονται από φόρους (του ιδιωτικού τομές) και από δάνεια! Κάπου έχει χάσει τη μπάλα.

  Ποιος ξέρει; Στην ουσία κανείς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα συνεργήσουν οι παράμετροι, τελικά. Υπάρχουν επιχειρήματα κι από τις δύο ή μάλλον τρεις, στην ουσία, μεριές.

  Συμφωνώ γενικώς (έτσι είναι η επιστήμη), αλλά στην περίπτωσή μας τα επιχειρήματα της μίας απ’ τις τρεις πλευρές είναι πολύ πειστικότερα απ’ των δύο άλλων.

  Και όσο κι αν έχω έναν λόγο παραπάνω να πιστέψω τον κο Παπαδήμο τον οποίο είχα την ειλικρινή τύχη να τον έχω γνωρίσει ως καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο, και από τον οποίο έχω τις καλύτερες εντυπώσεις,

  Ωραία! Χάρηκα! Ο Παπαδήμος μίλησε τις προάλλες έξω απ’ τα δόντια:

  Είναι, όμως, αναγκαίο να κατανοηθεί ότι η κύρια αιτία της κρίσης είναι το γεγονός ότι για πολλά έτη το κράτος συστηματικά δαπανούσε πολύ περισσότερα από τα έσοδά του. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα, κληροδοτώντας μας ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.
  Η επέκταση του κράτους πέραν των δυνατοτήτων του, η διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο υπερβολικός δανεισμός, είχαν ως συνέπεια να δημιουργηθούν συνθήκες υπερκαταναλωτισμού – να δαπανούμε πολύ περισσότερο από όσο παράγουμε και να διευρυνθεί σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο εξωτερικός δανεισμός. Διαμορφώθηκαν επίσης συνθήκες αδικαιολόγητης ευφορίας και επανάπαυσης και προσδοκίες που βαθμιαία βασίζονταν σε μια εικονική πραγματικότητα. Παράλληλα, η χώρα μας συνεχώς ανέβαλλε κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και το φορολογικό σύστημα, στην κοινωνική ασφάλιση και το σύστημα υγείας.
  Όταν η διεθνής κρίση ανέδειξε περισσότερο τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, όταν αυξήθηκε το κόστος δανεισμού σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, τότε η χώρα οδηγήθηκε στη χρηματοδοτική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υιοθέτησε το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

  δεν μπορώ παρά να μην βλέπω και την άλλη εκδοχή. Επειδή δεν είμαι μέσα στο σύστημα δεν μπορώ να ξέρω ποια εκδοχή έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Φαινομενικά η εκδοχή της κυβέρνησης έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι σωστή. Με τόσους ανεξήγητους λάκκους στη φάβα όμως, μπερδεύτηκα.

  Μα τους λάκκους τους εξηγήσαμε. Κι ο Ναπολέων στο Βατερλώ δοκίμασε όλες τις κινήσεις που συνιστά η στρατηγική. Δεν πέτυχε. Έτσι δεν του έμεινε παρά αυτό που η στρατηγική δεν συνιστά: η κατά μέτωπον επίθεση. Πώς γίνεται κι ένας μεγάλος στρατηγός παραβιάζει τους νόμους της στρατηγικής; Δεν του είχε μείνει τίποτ’ άλλλο.

  Κι η τρόικα έχει απαυδήσει μ’ εμάς. Θυμάσαι που πήγαν στα δικαστήρια να ρωτήσουν πώς γίνεται και η εκδίκαση μιας υπόθεσης παίρνει εφτά χρόνια κατά μέσον όρο; Κι έβγαλε ανακοίνωση ο ΔΣ περί στρατού κατοχής; Δεν τους έχουν μείνει παρά οι φόροι και οι μειώσεις μισθών κι ας ξέρουν ότι η οικονομολογία δεν συνιστά αυτά τα μέτρα. (Επίσης η κυβέρνηση προσπαθεί όλα τ’ αντιλαϊκά μέτρα να τα περνά ως απαιτήσεις της τρόικας. Μπορεί να τους είπανε: πείτε μας εσείς να κόψουμε τους μισθούς, να φαίνεται ότι εσείς μας το επιβάλατε).

  Κι έτσι τείνω να πιστέψω ότι «μια ζαριά είναι», που λέει κι ο Γιωργάκης, τελικά. Μια ζαριά που όλοι φοβούνται να παίξουν προς το αντιμνημονιακό και πτωχευτικό outcome. Ίδωμεν…Έτσι κι αλλιώς, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φάω τη φάβα μου. Καλή μας όρεξη!

  Η ζαριά ακούγεται ανατολίτικα μοιρολατρική. Μια απ’ τις ατυχίες μας είναι ότι η Θεωρία Πιθανοτήτων δεν αναπτύχθηκε ήδη στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά στους νεότερους χρόνους στη Δύση. Συνεπώς μας είναι ξένη. Διαλέγοντας το δρόμο που έχει τη υψηλότερη πιθανότητα να μας σώσει μπορεί να μην είμαστε 100% σωσμένοι, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να διαλέξουμε δρόμους με ακόμη χαμηλότερη πιθανότητα σωτηρίας.

  • Ο/Η alienellin λέει:

   «Αφού δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κάνετε μεταρρυθμίσεις, κόφτε τους μισθούς» «Μπορεί να τους είπανε: πείτε μας εσείς να κόψουμε τους μισθούς, να φαίνεται ότι εσείς μας το επιβάλατε»
   Μα κι αυτό να έγινε, με ποιο αποτέλεσμα; Την περισσότερη ύφεση και τη συντήρηση των ελλειμμάτων;

   «σε αντάλλαγμα δικών σας θυσιών»
   Τι είναι αυτό δηλαδή; Τιμωρία και σαδισμός; Και πάλι με ποιο αποτέλεσμα;

   «αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις θα χρεοκοπήσουμε ξανά»
   Και εδώ, φίλε λύκε, είναι που βρίσκεται το κλου της υπόθεσης. Μεταρρυθμίσεις. Αυτές τις ρημάδες τις μεταρρυθμίσεις είναι που δεν βλέπω να γίνονται, όσο καλά και έξω από τα δόντια να τα λέει ο κος Παπαδήμος.
   Το μόνο που θα γίνει είναι ότι θα προστεθεί κάνα εκατομμυριάκι ακόμα στους ιδιωτικούς άνεργους. Οι συντεχνίες πάσης φύσεως δεν θα κουνηθούν από τη θέση τους. Εδώ μια εφεδρεία πήγαν να κάνουν και οι διευθυντές των δημόσιων υπηρεσιών μουλάρωσαν και δεν τους έδιναν τα ονόματα!
   Αυτό το απόστημα των συντεχνιών αν δεν σπάσει προκοπή η χώρα δεν θα δει. Και για το πως θα γίνει αυτό κανείς δεν κόπτεται. Δεν ακούω κανέναν να φωνάζει και να ωρύεται για τους διεφθαρμένους εφοριακούς, ας πούμε. Όταν μίλησε ο κος Σπινέλλης όλοι έκαναν τους σοκαρισμένους.
   Οι συντεχνίες είναι παντού, παντοδύναμες και τερατώδεις, σε μέγεθος και συμπεριφορά. Here’s a thought: το πολύ ένα 30% της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μπλεγμένο σε κάποια τέτοιου είδους συντεχνία, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Και με αυτό το 30%, πως να πολεμηθεί το άλλο 70%. Αυτό το 70% που καταστρέφει και αυτοκαταστρέφεται;
   ΠΩΣ ακριβώς θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, με τους σώφρονες Έλληνες να είναι η μειοψηφία ;

 3. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Μα κι αυτό να έγινε, με ποιο αποτέλεσμα; Την περισσότερη ύφεση και τη συντήρηση των ελλειμμάτων;

  Για να φαίνεται ότι κάτι έγινε.

  Τι είναι αυτό δηλαδή; Τιμωρία και σαδισμός; Και πάλι με ποιο αποτέλεσμα;

  Να πειστούν οι ψηφοφόροι της ΕΕ ότι λαμβάνονται μέτρα και γίνεται πρόοδος.

  Μεταρρυθμίσεις. Αυτές τις ρημάδες τις μεταρρυθμίσεις είναι που δεν βλέπω να γίνονται, όσο καλά και έξω από τα δόντια να τα λέει ο κος Παπαδήμος.

  Ελπίζω:
    1) να γίνει ανασχηματισμός με τους νέους υπουργούς ικανούς και αποφασισμένους μεταρρυθμιστές·
    2) οι εκλογές να οδηγήσουν σε κυβέρνηση ικανών και αποφασισμένων μεταρρυθμιστών (π.χ. του Μάνου).

  Το μόνο που θα γίνει είναι ότι θα προστεθεί κάνα εκατομμυριάκι ακόμα στους ιδιωτικούς άνεργους. Οι συντεχνίες πάσης φύσεως δεν θα κουνηθούν από τη θέση τους. Εδώ μια εφεδρεία πήγαν να κάνουν και οι διευθυντές των δημόσιων υπηρεσιών μουλάρωσαν και δεν τους έδιναν τα ονόματα!

  Πράγματι. Γι’ αυτό κλείνεις όλο το Ελ.Κε. Αργιλομάζας και ξεμπερδεύεις.

  Αυτό το απόστημα των συντεχνιών αν δεν σπάσει προκοπή η χώρα δεν θα δει. Και για το πως θα γίνει αυτό κανείς δεν κόπτεται. Δεν ακούω κανέναν να φωνάζει και να ωρύεται για τους διεφθαρμένους εφοριακούς, ας πούμε. Όταν μίλησε ο κος Σπινέλλης όλοι έκαναν τους σοκαρισμένους.

  Αρκετοί μιλάνε, όπως π.χ. η «Δράση» του Στέφανου Μάνου, ο Πάσχος Μανδραβέλης, ο Νίκος Δήμου, ο Στέλιος Ράμφος, ο Τάκης Μίχας ή ο Νικόλαος Αλιβιζάτος.

  Οι συντεχνίες είναι παντού, παντοδύναμες και τερατώδεις, σε μέγεθος και συμπεριφορά. Here’s a thought: το πολύ ένα 30% της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μπλεγμένο σε κάποια τέτοιου είδους συντεχνία, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Και με αυτό το 30%, πως να πολεμηθεί το άλλο 70%. Αυτό το 70% που καταστρέφει και αυτοκαταστρέφεται;

  Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι μια μειονότητα μπορεί να καταπιέσει αποτελεσματικά την πλειονότητα. Π.χ. οι Σύροι Αλαουίτες είναι μόλις 10% του πληθυσμού, αλλά καταπιέζουν τους υπόλοιπους. Επί Σαντάμ Χουσσέιν, η σουννιτική μειονότητα του Ιράκ καταπίεζε την σιιτική πλειονότητα. Ελληνικές δυναστείες βασίλεψαν στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Ινδία. Οπότε το 70% από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή κυβερνά.

  ΠΩΣ ακριβώς θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, με τους σώφρονες Έλληνες να είναι η μειοψηφία ;

  Καλή ερώτηση. Οι Έλληνες έχουν μια στρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Θα πρέπει να τους πουν την αλήθεια, όπως άρχισε να κάνει ο Παπαδήμος και να πειστούν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελός τους, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μέχρι στιγμής, όπως εξηγεί ο Τάκης Μίχας:

  από την στιγμή που οι ιθύνοντες παρουσιάζουν ένα μέτρο όπως π.χ. τις ιδιωτικοποιήσεις ως ένα «κακό» μέτρο το οποίο σε υποχρεώνει να επιβάλλεις η τρόικα, ο κάθε πολίτης δικαιολογημένα θεωρεί θεμιτό να προσπαθήσει να υπονομεύσει την εφαρμογή του.

  Παράδειγμα αντίστασης από τον Gazmend Kapllani:

  Κατέβηκα τις κυλιόμενες σκάλες και με το κέρμα στο χέρι απευθύνθηκα προς την αυτόματη μηχανή των εισιτηρίων. Ξαφνικά μια πανέμορφη κοπέλα στάθηκε μπροστά μου με τεντωμένο χέρι. […] Προς στιγμή προσπάθησα να θυμηθώ αν την ξέρω ή μήπως με μπέρδεψε με κάποιον άλλον. Εκείνη χαμογέλασε και τέντωσε το χέρι ακόμα πιο πολύ: «το θέλετε αυτό;». Χαμήλωσα το βλέμμα μου για να δω “αυτό” και διαπίστωσα ότι ήταν εισιτήριο για το Μετρό. Εκείνη την στιγμή πέρασε δίπλα μας ένας κύριος γύρω στα πενήντα. Καταλαβαίνοντας τι συμβαίνει κοντοστάθηκε και με παρότρυνε «παρ’το παρ’το παιδί μου. Δεν θα πληρώνουμε την Μέρκελ!».

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Μα αυτοί οι λίγοι που μιλάνε δεν έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη ούτε πρόκειται ν’ αποκτήσουν.(Μια ζωή προσπαθώ να καταπιέσω την πλειοψηφία και μάντεψε τι κατάφερα!) Διότι guess what! Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της πλειοψηφίας και όσο να πεις, ακόμη αυτό υποστηρίζω.
   Γι’ αυτό και μπαίνω στον πειρασμό να σκεφτώ ότι ΙΣΩΣ (τονίζω το ίσως) με την πτώχευση μόνο να γίνουν σκόνη η συνετχνίες. Τουλάχιστον.

   Παράδιεγμα αντίστασης από τον άλιεν (παρτντόν για την περιαυτολόγηση)
   https://alienellin.wordpress.com/2011/06/12/%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%cf%87%cf%89-%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85/

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Γι’ αυτό και μπαίνω στον πειρασμό να σκεφτώ ότι ΙΣΩΣ (τονίζω το ίσως) με την πτώχευση μόνο να γίνουν σκόνη η συνετχνίες.

    Τσου. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι έτσι. Σε περίπτωση πτώχευσης το κράτος θα εκδίδει πληθωριστικό χρήμα και θα το μοιράζει στους δημοσίους υπαλλήλους. Όπως γνωρίζεις, ουσιαστικά θα πρόκειται γι’ αναδιανομή πλούτου απ’ τους μη δημοσίους υπαλλήλους προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα γίνεται ό,τι γινόταν με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στον 2ο ΠΠ: ήταν εφοδιασμένα με κινητά πιεστήρια και όποτε χρειάζονταν χρήμα, απλώς το τύπωναν (και καμιά φορά δεν περίμεναν να στεγνώσει η μελάνη!).

    Επιπλέον, όσοι έχουν πάρει δάνεια σ’ ευρώ κι έχουν βγάλει στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους, όταν τα δάνεια μετατραπούν σε δραχμές και το νέο νόμισμα υποτιμηθεί αρκετά, θα επανεισάγουν ένα κλάσμα των κεφαλαίων, με το οποίο θα ξεπληρώσουν τα δάνεια, τα οποία στο μεταξύ θα έχουν μετατραπεί σε δραχμές. Αυτός, φαντάζομαι, είναι ένας απ’ τους λόγους που οι τράπεζες τον τελευταίον καιρό δεν δανείζουν: διότι τα δανεικά ευρώ μπορείς πολύ απλά να τα στείλεις σε μια γερμανική τράπεζα κι όταν με τη χρεοκοπία το δάνειό σου μετατραπεί σε συνεχώς υποτιμούμενες δραχμές, το ξεπληρώνεις μ’ ένα κλάσμα των ευρώ που είχες δανειστεί και κρατάς τα υπόλοιπα δικά σου, κερδοσκοπώντας έτσι εναντίον της τράπεζας.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Μα με το πληθωριστικό χρήμα δεν πρόκειται να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε κανένας. Μόνος σου το είπες ότι στην κατόχή υπήρχε άφθονο χρήμα – φαί δεν υπήρχε. Αν η Ελλάδα πτωχεύσει και ισχύσει το σενάριο της καταστροφής (δηλ και το δικό σου) τότε μάλλον θα πέσει όλο το σύστημα συμπαρασύροντας και τις συντεχνίες. Πάλι θα εφέυρουμε άλλες μετά, βέβαια, αλλά hopefully λιγότερο καταστροφικές.
    Κοίτα, είπαμε, στις Δημοκρατίες κουμάντο κάνουν οι πλειοψηφίες. Οι μειοψηφίες ή συμβιβάζονται ή τα κουβαδάκια τους και σε άλλες Δημοκρατίες.
    Υ.Γ. Πάντως και αφού μιλάμε για εισητήρια: η πείνα είναι το βασικότερο όλων των ενστίκτων. Όταν μια διαδρομή αλέ ρετούρ με το μετρό έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο 0,5% του βασικού εισοδήματος (0,5% -the mind boggles!) τότε κι η μειοψηφίες θα λυγίσουν. Προσωπικά προτίθεμαι από εδώ και στο εξής να το δίνω το ρημάδι το εισητήριο των 1,40 στην έξοδο από το μετρό και ελπίζω αντίστοιχα στην φιλευσπλαχνία των άλλων. Μου έδωσες και ιδέα για το επόμενο ποστ.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Επιστροφή στη δραχμή: Γιατί όχι:

    Η επιστροφή στη δραχμή δεν πρόκειται να καταργήσει την υπερ-ρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις ολιγοπωλιακές πρακτικές, τα κλειστά επαγγέλματα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία. Δεν πρόκειται να θεραπεύσει τις δομές που παράγουν τα ελλείμματα, δεν θα συρρικνώσει την παρασιτική οικονομία που τρέφεται από το κομματικό κράτος. Αντίθετα, θα την ενισχύσει, διότι «λεφτά θα υπάρχουν». Έστω και αν αυτό συνεπάγεται ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού και υποτιμήσεων, που μπορεί να βολεύει τα υπερχρεωμένα κόμματα και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, αλλά δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας.

 4. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Μα με το πληθωριστικό χρήμα δεν πρόκειται να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε κανένας. Μόνος σου το είπες ότι στην κατόχή υπήρχε άφθονο χρήμα – φαί δεν υπήρχε.

  Φαΐ υπήρχε, απλώς δεν έφτανε για όλους. Αυτοί που είχαν χρήματα και λίρες έζησαν. Οι υπόλοιποι δίναν σπίτια για δύο τενεκέδες λάδι. Και τώρα θα υπάρχει φαΐ αρκετό για να χορτάσουν τουλάχιστον οι βολεμένοι.

  Αν η Ελλάδα πτωχεύσει και ισχύσει το σενάριο της καταστροφής (δηλ και το δικό σου) τότε μάλλον θα πέσει όλο το σύστημα συμπαρασύροντας και τις συντεχνίες.

  Δε βλέπω τον λόγο να πέσει. Αντιθέτως, οι συντεχνίες θα γίνουν ακόμα πιο δεμένες, ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μελών τους.

  Υ.Γ. Πάντως και αφού μιλάμε για εισητήρια: η πείνα είναι το βασικότερο όλων των ενστίκτων. Όταν μια διαδρομή αλέ ρετούρ με το μετρό έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο 0,5% του βασικού εισοδήματος (0,5% -the mind boggles!) τότε κι η μειοψηφίες θα λυγίσουν. Προσωπικά προτίθεμαι από εδώ και στο εξής να το δίνω το ρημάδι το εισητήριο των 1,40 στην έξοδο από το μετρό και ελπίζω αντίστοιχα στην φιλευσπλαχνία των άλλων.

  Αν το κάνεις αυτό, θα μειωθούν τα έσοδα του Μετρό από τα εισιτήρια, ενώ τα έξοδά του δεν θα μειωθούν. Θ’ αναγκαστεί λοιπόν ν’ αυξήσει κι άλλο την τιμή του εισιτηρίου ή θα λάβει μέρος των φόρων ως επιδότηση. Και στις δύο περιπτώσεις το βάρος θα μετακυληθεί από τους «ξύπνιους» που βρίσκουν εισιτήριο τζάμπα προς τα «κορόιδα» που κόβουν εισιτήριο και πληρώνουν φόρους, με αποτέλεσμα κάποια απ’ τα «κορόιδα» να «ξυπνήσουν» και να ξαναρχίσει ο φαύλος κύκλος…

  • Ο/Η alienellin λέει:

   «Και τώρα θα υπάρχει φαΐ αρκετό για να χορτάσουν τουλάχιστον οι βολεμένοι.»
   Μα αν με τη χρεοκοπία καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, θα καταρρεύσει και ο όποιος παραγωγικός τομέας έχει απομείνει. Και οι βολεμένοι τον πλούτο του παραγωγικού τομέα τρώνε. Αν δεν έχουν να φάνε, θα διαλυθούν και ο σώζον εαυτόν σωθήτω. Φαΐ δεν υπήρχε στην κατοχή, αγαπητέ, το πήραν όλο οι Γερμανοί να ταΐσουν τα στρατεύματά τους. Εκτός κι αν έμενες σε κάνα μικρό χωριό και είχες δυο κότες. Το λίγο φαΐ που υπήρχε ήταν τόσο πολύτιμο όσο οι χρυσές λίρες και τα σπίτι που δόθηκαν σε αντάλλαγμα γι’ αυτό. Οι χρυσές λίρες, όχι το πληθωριστικό χρήμα.
   Αν πάλι δεν καταρρεύσει όλο το σύστημα, όπως ισχυρίζεται ο Βαρουφάκης, τότε ακριβώς η υπογραφή του μνημονίου θα φέρει αυτό που λες εσύ: ακριβώς τόσο φαΐ ώστε να τρώνε μόνο οι βολεμένοι. Διότι τις μεταρρυθμίσεις που λέγαμε τις έχουν ξαναυπογράψει και αποτέλεσμα μηδέν. Δηλαδή πιστεύεις εσύ ότι τώρα θα απολυθούν 15000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, ας πούμε;

   «Αν το κάνεις αυτό, θα μειωθούν τα έσοδα του Μετρό από τα εισιτήρια, ενώ τα έξοδά του δεν θα μειωθούν. Θ’ αναγκαστεί λοιπόν ν’ αυξήσει κι άλλο την τιμή του εισιτηρίου ή θα λάβει μέρος των φόρων ως επιδότηση.»

   You don’t get it, do you? Αντιλαμβάνομαι ότι καλά είναι εκεί στη Γερμανία, αλλά σου ξαναείπα, εδώ μιλάμε για βασικό μισθό Πορτογαλίας και τιμές κόστους ζωής Ελβετίας.
   Για πείνα σου μιλάω. Για θέμα επιβίωσης. Δεν θα πληρώνω εισιτήριο όχι γιατί θα είμαι «ξύπνιος» αλλά γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ να πληρώσω. Οι έντιμοι λοιπόν θα αποφεύγουν να παίρνουν το μετρό και όποτε δεν μπορούν θα κοιτάζουν να εξασφαλίσουν τζάμπα εισιτήριο, από ΑΝΑΓΚΗ. Έτσι το μετρό ή θα πρέπει να κλείσει ή να κατεβάσει την τιμή του. Αλλά στην Ελλάδα, μαθημένοι από αισχροκέρδεια αλλά και παλιότερα πληθωριστικά συστήματα, οι νόμοι προσφοράς και ζήτησης δεν λειτουργούν. Διάβαζα και μια έκθεση του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις του κόστους στο Ελλάντα μεταφράζονται πάντα σε αύξηση των κερδών της επιχείρησης και ΔΕΝ μετακυλίονται στις τελικές τιμές.
   Όταν σου λέω εγώ ότι καλύτερα να πτωχεύαμε μπας και συνερχόμασταν δια του shock treatment….

 5. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Μα αν με τη χρεοκοπία καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, θα καταρρεύσει και ο όποιος παραγωγικός τομέας έχει απομείνει. Και οι βολεμένοι τον πλούτο του παραγωγικού τομέα τρώνε. Αν δεν έχουν να φάνε, θα διαλυθούν και ο σώζον εαυτόν σωθήτω.

  Κατόπιν ωριμοτέρας σκέψεως δηλώνω ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκι. Ένα πιθανό σενάριο είναι ομόφωνα οι ασθενείς να πουν: «Κομμένο το φακελάκι γιατί δεν έχουμε να φάμε» και να το επιβάλουν. Ένα άλλο, εξίσου πιθανό σενάριο είναι να πουν οι γιατροί: «Πριν παίρναμε μισθό €Χ, τώρα €⅓Χ (ή το δραχμικό αντίστοιχο), πρέπει να φάμε κι εμείς, πέσε το φακελάκι» και να το επιβάλουν με το ν’ αφήσουν τους μη έχοντες να πεθάνουν (κυριολεκτικά). («Να μην πεθάνεις εσύ και να πεθάνω εγώ;»). Οι ασθενείς είναι περισσότεροι απ’ τους γιατρούς, αλλά οι γιατροί πιο οργανωμένοι και αλληλεπιτηρούμενοι.

  Δηλαδή πιστεύεις εσύ ότι τώρα θα απολυθούν 15000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, ας πούμε;

  Δεν το αποκλείω. Τεχνικά είναι εφικτό: κλείνεις ολόκληρους οργανισμούς, χωρίς να ξεχωρίσεις την ήρα απ’ το στάρι. Μια υπουργική τζίφρα φτάνει.

  Δεν θα πληρώνω εισιτήριο όχι γιατί θα είμαι «ξύπνιος» αλλά γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ να πληρώσω. Οι έντιμοι λοιπόν θα αποφεύγουν να παίρνουν το μετρό και όποτε δεν μπορούν θα κοιτάζουν να εξασφαλίσουν τζάμπα εισιτήριο, από ΑΝΑΓΚΗ. Έτσι το μετρό ή θα πρέπει να κλείσει ή να κατεβάσει την τιμή του. Αλλά στην Ελλάδα, μαθημένοι από αισχροκέρδεια αλλά και παλιότερα πληθωριστικά συστήματα, οι νόμοι προσφοράς και ζήτησης δεν λειτουργούν. Διάβαζα και μια έκθεση του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις του κόστους στο Ελλάντα μεταφράζονται πάντα σε αύξηση των κερδών της επιχείρησης και ΔΕΝ μετακυλίονται στις τελικές τιμές.

  Ο λόγος για τον οποίον δεν θα πληρώνει κανείς είναι αδιάφορος για τα οικονομικά του Μετρό. (Στην ανάγκη θα εκδίδεται προσωπικό εισιτήριο, με τ’ όνομα του κατόχου τυπωμένο επάνω του). Πώς θα κατεβάσει το Μετρό την τιμή του αν δεν «βγαίνει»; Καλά τα λέει ο ΙΟΒΕ κι αυτός είν’ ένας απ’ τους λόγους που οι πρόσφατες μειώσεις μισθών μπορεί να μην ρίξουν τις τιμές. Για να γίνει η εσωτερική υποτίμηση χρειάζεται ωριμότητα απ’ τους εργοδότες, όχι ατομισμός.

  (Α, ναι, αυτός ήταν φαίνεται τελικά ο σκοπός των περικοπών, η εσωτερική υποτίμηση).

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Οι γιατροί είναι ειδική κατηγορία: έχουν την υγεία σου (το πολυτιμότερό σου αγαθό) στο χέρι.
   Μια χαρά εύκολο είναι να απολύσεις δημόσιους υπαλλήλους. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν θέλει να το κάνει.
   Μα γι’ αυτό θα κατεβάσει το μετρό την τιμή του. για να του ‘βγει». Να είναι πιο φτηνό και να μπορεί ο κόσμος να το παίρνει. Μηνξεχνάς ότι η μείωση στον βασικό μισθό θα συμπαρασύρει όλα τα κλιμάκια μισθού.
   Φυσικά και η εσωτερική υποτίμηση ήταν ο στόχος, αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν θα απολυθούν και η 15000 που λέγαμε. Μακάρι να κάνω λάθος.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Μα γι’ αυτό θα κατεβάσει το μετρό την τιμή του. για να του ‘βγει”. Να είναι πιο φτηνό και να μπορεί ο κόσμος να το παίρνει.

    I stand corrected 😳

    Εννοείς η αύξηση στη ζήτηση να είναι αναλογικά μεγαλύτερη απ’ τη μείωση του εισιτηρίου.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Κοίτα το μετρό είναι ιδιάζουσα περίπτωση, είναι σχεδόν κοινωνικό αγαθό και έχει και περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
    Γενικά όμως, εκτός από τα ενοίκια τίποτα άλλο δεν κατεβαίνει σε τιμή σ’ αυτή τη χώρα. Βέβαια έχει αρχίσει το μπαράζ προσφορών, αλλά καταντάει κουραστικό να πρέπει να τις κυνηγάς και να ψωνίζεις φθηνότερα υπό προϋποθέσεις (συγκεκριμένς μέρες, ώρες, στέλνοντας SMS, μαζέυοντας κουπόνια, στεκόμενος στο ένα πόδι κλπ,).

 6. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Έτσι έζησα την χρεοκοπία, του Niko Ago:

  Χρεοκοπία είναι να ξεκινάς το πρωί να πας στο φούρνο για ψωμί και να διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει ο φούρνος! Να έχουν ξηλωθεί ακόμα και τα κεραμίδια. Να έχει λεηλατηθεί το φαρμακείο και να έχουν κλαπεί ακόμα και οι πάγκοι. Να ξεκινάει το παιδί σου για το σχολείο και αν μπορέσει να φτάσει ως εκεί, το σχολείο να μην υπάρχει. Να θες να πας στο γιατρό αλλά ο γιατρός να λείπει από τη θέση του και το νοσοκομείο, αν δεν έχει καεί, να έχουν κλαπεί τα κρεβάτια για να πουληθούν. Αν σε μια αναταραχή υπάρχουν μερικοί κουκουλοφόροι, σε κατάσταση χρεοκοπίας υπάρχουν ελάχιστοι χωρίς κουκούλα.

  Σχόλια

  2. Ο/Η κκ έγραψε:
  Αναφέρεται εμπειρίες που δεν έχουν καμμία σχέση με την ελληνική και ευρωπαική πραγματικότητα, δεν προσφέρεται καλές υπηρεσίες στους αναγνώστες. Τρομοκρατείτε και δεν προσπαθείτε να παρουσιάσετε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
  Οι προσωπικές σας εμπειρίες στην παρούσα φάση είναι εκτός από περιττές, και επικίνδυνες όταν διατυπώνονται δημόσια.
  Όλοι έχουμε ακούσει πρόσφατα για χρεωκοπίες σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τη μακρινή Αργεντική και ΝΑ Ασία, έως την Ισλανδία.
  ΟΦΕΙΛΕΤΕ να είστε αντικειμενικός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s