THE ONLY WAY IS UP (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΝΟΙΑ)

1 ευρώ και 40 λεπτά. Σχεδόν ένα παλιό πεντακοσάρικο δραχμές. Μια σοκολάτα. Μια διαδρομή one way με το μετρό. Μια διαδρομή one way με το μετρό ισούται με περισσότερο από το 0,25% του νέου βασικού μισθού. Και σε λίγο θα αυξηθεί. Η τιμή μιας διαδρομής one way με το μετρό, όχι βέβαια ο βασικός μισθός.

Το μετρό, για το οποίο κυκλοφορεί ότι έχει να συντηρήσει σωστά τους συρμούς του από το 2004. Αστικός μύθος; Μπορεί. Πάντως στο μετρό οι ελεγκτές σπανίζουν πια και στις διαδρομές  του εμφανίζονται με ανησυχητική συχνότητα  επαίτες και μικροπωλητές. Οι καιροί, θα μου πείτε, όμως νομίζω ότι κάποτε τους απομάκρυνε και  η ασφάλεια. Λέτε σε λίγο να αρχίσουν να πέφτουν και οι σοβάδες; Ευτυχώς, όταν θα ακριβύνει το εισιτήριο, δεν θα υπάρχει και κανείς μέσα στο μετρό να του πέσουν στο κεφάλι.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΙΟΒΕ, οι μειώσεις του μισθολογικού  κόστους στο Ελλάντα μεταφράζονται πάντα σε αύξηση των κερδών της επιχείρησης και ΔΕΝ μετακυλίονται στις τελικές τιμές. 

Στην Τρόικα σου το είπες;

Επί δραχμής ο πληθωρισμός έτρεχε 20% και πάνω.  Επί ευρώ υποτίθεται ότι απαγορεύονταν να αφεθεί να τρέχει με πάνω από 2%. Ήταν,  λέει, μέσα στη συμφωνία υιοθέτησής του. Ένας όρος που κανείς δεν έλεγξε και τον οποίον προφανώς και παραβήκαμε από την πρώτη μέρα.

Πολλοί καταριούνται την ώρα που μπήκαμε στην ευρωζώνη. Αμ δε. Το πρόβλημα δεν ήταν που μπήκαμε, αλλά το πως μπήκαμε. Χωρίς έλεγχο στη μετάφραση των τιμών προς τα πάνω. Από αισχροκέρδεια ή / και ως συνέπεια μιας μετάβασης από τα πολλά μηδενικά στα λίγα. Το 3,77 μας φαινόταν τσίπικο, φραγκοφονιάδικο. ‘Έτσι έγινε 4  ευρώ. Άντε 5, για να το στρογγυλέψουμε, τι ψυχή έχει. Και το κατοστάδραχμο έγινε 1 ευρώ. Με το καλημέρα σας. Μια συνέπεια τόσο προβλέψιμη που καταντούσε μπανάλ. Όμως κανείς δεν πήρε μέτρο για να μη συμβεί. Ευχαριστούμε κύριε Σημίτη.

Από εκεί και πέρα, οι ουρανοί ήταν δικοί μας. Κάθε χρόνο, για να μην πούμε εξάμηνο, αύξηση στα πάντα.

Σε μια επίσκεψη μου στο Μόναχο το 2005 έτυχε (λόγω φιλοξενίας από οικογένεια) να παρίσταμαι σε πολλές από τις αγορές που παραδοσιακά κάνει μια νοικοκυρά. Θυμάμαι είχα εντυπωσιαστεί: σε μια χώρα με πολύ υψηλότερους μισθούς απ’ ότι στην Ελλάδα, τα πάντα ήταν φθηνότερα. Ο εβδομαδιαίος λογαριασμός  στο σούπερ μάρκετ ήταν για μια τετραμελή οικογένεια ο μισός απ’ ότι εδώ.

Και έτσι εξακολουθεί να είναι και σήμερα. Διότι, Mesdames et Messieurs, είναι γεγονός. Στον μακρύ κατάλογο των πραγμάτων που δεν λειτουργούν στην Ελλάδα μπορείτε να προσθέσετε και τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Φαντάζει εξωπραγματικό αλλά είναι γεγονός. Στις οικονομικές σχολές θα έπρεπε να μας διδάσκουν χώρια. Όπως τα Μαρξιστικά Οικονομικά, ας πούμε, θα έπρεπε να υπάρχουν και τα Ελληνικά Οικονομικά.

Ο Έλλην εμπορευόμενος, μαθημένος από αισχροκέρδεια αλλά και παλιότερα πληθωριστικά συστήματα, δείχνει ανεπηρέαστος από την πτώση της ζήτησης. The only way is up γι’ αυτόν. Ακόμη κι αν πρόκειται για πολυεθνική. (Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες διευθυντές πολυεθνικών, ενώ παραγγέλνουν και πληρώνουν ένα σωρό συμβουλευτικές μελέτες γιατί τις επιβάλλει το απ’ έξω οριζόμενο budget, τις πετάνε στα σκουπίδια διότι ως Ελληνάρες, ξέρουν καλύτερα).

Όχι, λοιπόν, στην Ελλάδα οι νόμοι προσφοράς και ζήτησης δεν λειτουργούν. 

Τώρα τελευταία, βέβαια, κάτι έχει αρχίσει και πιάνει το αυτί τους. Έχουν  αρχίσει το μπαράζ προσφορών, με την πονηριά και  παρηγοριά της προσωρινότητας. Προκειμένου λοιπόν να επιτύχεις καλύτερες τιμές ως καταναλωτής πρέπει να τις κυνηγήσεις με την ψυχή στο στόμα, να κάνεις ένα σωρό ακροβατικά, στο βαθμό που  καταντάει εξουθενωτικό  να μπορείς να ψωνίζεις φθηνότερα μόνο υπό προϋποθέσεις (συγκεκριμένες μέρες, ώρες, στέλνοντας SMS, μαζεύοντας κουπόνια, στεκούμενος στο ένα πόδι κλπ.). Ίσως δεν έχει περάσει από το μυαλό των εταιρειών ότι αν μείωναν τις τιμές κατά 20% π.χ. σε μόνιμη βάση, δεν θα αναγκαζόντουσαν να ξεπουλάνε ανά περιόδους σε 50& και 60%.

Αλλά όχι, το διαφαινόμενο ποσοστό κέρδους στην τιμή είναι το ιερότερο. Κι έτσι ενώ η αύξηση στο ΦΠΑ , ας πούμε, αμέσως κατρακυλάει χαρωπή στην τελική τιμή, τη μείωση στους μισθούς μήτε που θα την απαντήσετε στο ράφι. (Και μιλάμε για τη μέιωση σε όλη τη γκάμα των μισθών, αφού ο βασικός μοιραία θα συμπαρασύρει και τους ψηλότερους προς τα κάτω. Δεν τους έφτανε που μείωναν τους μισθούς έτσι κι αλλιώς, τώρα πήραν και τη βούλα του κράτους.) Και μπορεί έτσι να μην αγοράζει ο κόσμος, μπορεί μέχρι και να φαλίρει η επιχείρηση, αλλά στο χαρτί τα περιθώρια κέρδους μοιάζουν τόσο ωραία και λαχταριστά.

Μισθοί Βουλγαρίας, τιμές Ελβετίας. Θα έχει πλάκα να δούμε πως θα καταρρεύσει αυτό το sui generis, μεταφυσικό οικονομικό μοντέλο.

Και μια και μιλάμε για του κόσμου τα παράξενα, να και τι άλλο τρέχει στην Ελλάδα του παρά 1 δευτερόλεπτο:

– εφοριακοί παρεμποδίζουν με νύχια και με δόντια τη δημιουργία του ειδικού σώματος κατά της φοροδιαφυγής, γιατί θα τους χαλάσει την πολύ προσοδοφόρα πιάτσα.

-ο φαρμακευτικός σύλλογος κοτσάρει πρόστιμο 80.000 ευρώ σε φαρμακοποιό που τόλμησε να εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο που έχει ήδη θεσπιστεί  με το νόμο.

Ίσως γιατί ξέρει ότι

-οι δικαστικοί απειλούν με λευκή απεργία και καθυστέρηση των εκδικάσεων για ένα περίπου έτος φωτός αν η πολιτεία τολμήσει να τους μειώσει  τους μισθούς.

 Όχι στα Οικονομικά Πανεπιστήμια. Στο  National Geographic πρέπει να μας βάλουν. Στην κατηγορία ‘χαμένοι πολιτισμοί’. ‘Όχι χαμένοι στο χρόνο. ‘Χαμένοι’ όπως ‘βλαμμένοι’.

Και χαμένοι, βέβαια, από χέρι. Δικό μας χέρι.

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to THE ONLY WAY IS UP (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΝΟΙΑ)

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Μην ανησυχείς, τώρα που κυκλοφόρησε μετάφραση της «Δυστυχίας του να είσαι Έλληνας», θα μας μάθει το National Geographic και θα μας κάνει αφιέρωμα.

  Στις προϋποθέσεις για να σου κάνουν έκπτωση βάλε και το να μη φοράς παρά μόνο τα εσώρουχα.

  Οι εφοριακοί δήλωσαν ότι αντιστέκονται στις επιταγές (της Τρόικας, όχι τις χρηματικές).

  Οι απαντήσεις στα τελευταία τρία ερωτήματα υπάρχουν στο βιβλίο του Γεράσιμου Κακλαμάνη «Η Ελλάς ως Κράτος Δικαίου».

 2. Παράθεμα: Ἡ ἐξυγίανση τοῦ φορολογικοῦ συστήματος « Τυμβωρύχος τῶν Αἰώνων

 3. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  1 ευρώ και 40 λεπτά. Μια διαδρομή one way με το μετρό. Μια διαδρομή one way με το μετρό ισούται με περισσότερο από το 0,5% του νέου βασικού μισθού.

  Αν ισχύουν όσα διαβάζω ότι ο κατώτατος μισθός είναι €751 και θα μειωθεί κατά 22% στα €586, τότε €1,4 θα είναι 0,24% του κατώτατου μισθού.

  Επιβεβαιώνω τα περί διαφοράς τιμών στα είδη διατροφής μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Τα καθαρά θα βγαίνουν πιο λίγα.
   Υπολόγισα το αλέ ρετούρ σ’ ένα σχόλιο σε προηγούμενο ποστ (που είναι χοντρικά το 0,5%) κι έκανα λάθος στη μεταφορά κόπι πέιστ. 😳
   Υ.Γ. Ούτε κι αυτοί δεν ξέρουν τι έχουν υπογράψει και που θα βγουν μισθοί και συντάξεις τελικά, οπότε καλύτερα μην κάνεις τόσο ακριβείς υπολογισμούς!

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Έχεις δίκιο, οι καθαρές αποδοχές θα είναι πιο κάτω. ίσως γύρω στα €400.

    Στις απορίες ας προστεθεί κι ένα σχόλιο του Πάσχου Μανδραβέλη:

    Στα ρεπορτάζ συζητήθηκε ότι την ώρα της ληστείας έπρεπε να υπάρχουν τρεις φύλακες στο μουσείο αλλά υπήρχε μόνο ένας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο δεύτερος πήγε σε μια κηδεία και ο τρίτος άργησε να πάει. Η μόνη που πήγε στην ώρα της ξεκλείδωσε τις πόρτες κατά παράβαση του κανονισμού, που προβλέπει δύο τουλάχιστον φύλακες παρόντες όταν ανοίγει ένα μουσείο.

    η συγκεκριμένη φύλακας σίγουρα διδάχθηκε ότι το πρώτο καθήκον στην αρχαιοφύλαξη είναι η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας. Κι όμως, την Παρασκευή αυτοί οι κανονισμοί δεν τηρήθηκαν. Προφανώς κυριάρχησε η ρωμαίικη αντίληψη που λέει «ωχ, βρε αδελφέ! Προτεστάντες είμαστε για να τηρούμε κατά γράμμα τον κανονισμό;».

    Στην Ελλάδα όλα τα προβλήματα ανάγονται στο έλλειμμα προσωπικού του Δημοσίου (ο ιδιωτικός τομέας ποτέ δεν μας ενδιέφερε). Και δέκα να είχαν βάρδια το πρωινό της ληστείας, αν δεν πήγαιναν οι εννιά θα είχαμε τα ίδια άσχημα αποτελέσματα. Οπότε, πριν να προσλάβουμε επιπλέον αρχαιοφύλακες μήπως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπάρχοντες χτυπούν κανονικά κάρτα; Εστω για μία μέρα, για να μετρήσουμε τα κενά.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Όχι και τόσο κάτω! Ίσως γύρω στα 500 ευρώ. Εξαρτάται από τις κρατήσεις, οι οποίες κι αυτές θ’αλλάξουν. Οι δικοί μου υπολογισμοί έγιναν με 550 ballpark

 4. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Δηλαδή υπολογίζεις κάπου 15% κρατήσεις, ενώ εγώ τις ανέβασα στο ένα τρίτο των μεικτών αποδοχών.

 5. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  1 ευρώ και 40 λεπτά. Μια διαδρομή one way με το μετρό ισούται με περισσότερο από το 0,25% του νέου βασικού μισθού.

  Γιατί δεν βγάζεις μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών; Ή ακόμη καλύτερα ετήσια κάρτα; Ή ακόμη καλύτερα γιατί δεν παίρνεις την ετήσια με μαζική παραγγελία από κάποια επιχείρηση ή υπουργείο; (Όλο και κάποιον γνωστό θα ’χεις). Μου είπαν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς να πάρεις ετήσια για €130!

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Δεδομένου ότι δεν δουλεύω, δεν μεταχειρίζομαι τις συγκοινωνίες κάθε μέρα, οπότε δεν συμφέρει. Πάντως η ετήσια με μαζική παραγγελία είναι ενδιαφέρουσα πληροφορία, ευχαριστώ!

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Παρακαλώ! Περισσότερα εδώ:

    Ο Ο.Α.Σ.Α. παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συλλόγους, ενώσεις εργαζομένων και φορείς του δημόσιου τομέα να προμηθευτούν μαζικά ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τους υπαλλήλους τους, χορηγώντας επιπρόσθετη έκπτωση ανάλογη της ζητούμενης ποσότητας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Δ/νση Κομίστρου Ο.Α.Σ.Α. στα τηλ. 210-8200897 και 210-8200932.

    Η διαφορά τιμής είναι τρελή: €130 αντί για €450 για τους περίπου τριακοσίους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών που έδειξαν ενδιαφέρον για την προσφορά. (Στους οποίους πρέπει να προστεθούν αρκετοί συγγενείς και φίλοι, άρα η μαζική παραγγελία ήταν ίσως για καμιά πεντακοσαριά άτομα).

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Μερσί. Αν ποτέ βρω δουλειά (λέμε τώρα) θα το έχω υπόψη μου 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s