CONNECT THE DOTS

Εντάξει. Το ξέρω ότι το νέο της ημέρας είναι η ολοκλήρωση του PSI και η ενεργοποίηση των CDS, αλλά εμένα λίγο με ενδιαφέρει. Εξάλλου έχω πάψει να πολυκαταλαβάινω τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ έχω από καιρό χάσει εντελώς τη μπάλα στις χρηματοοικονομικές  εξελίξεις.

Ούτε που ξέρω αν έγιναν σωστοί ελιγμοί στο PSI, αν  έπρεπε και γιατί να ενεργοποιηθούν οι μυστηριώδεις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής· ούτε γνωρίζω τι ακριβώς είναι τα ρημάδια τα CDS (πέρα από ανεπίτρεπτα εργαλεία στοιχήματος έναντι χωρών και ψυχών)  και γιατί στο διάολο πρέπει να γίνει δημοπρασία με την ενεργοποίησή τους, πολλώ δε μάλλον ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής.

Εκείνο που ξέρω και καταλαβαίνω όμως είναι η είδηση της εξάρθρωσης σπείρας υπαλλήλων – δημοσίων λειτουργών του ΙΚΑ, που εξέδιδαν και εισέπρατταν επιδόματα  – μαϊμού, ζημιώνοντας τον οργανισμό κατά το εκτιμώμενο ποσό των ΔΩΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ – μέχρι στιγμής  (κάθε λίγο ανακοινώνεται μεγαλύτερο ποσό και περισσότερα εμπλεκόμενα άτομα).

Έπρεπε να πτωχεύσουμε για να μπορέσει να γίνει το αυτονόητο: φορολογικός έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων. Να μπορέσει να χωρίσει ο έφορος δυο γαιδάρων άχερα. Να ξεκουνηθεί από την καρέκλα του ή / και να αρνηθεί τον χρηματισμό προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας υπάλληλος του ΙΚΑ  δεν μπορεί να κυκλοφορεί με αυτοκίνητο πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και να έχει σπίτι με πισίνα. Elementary, my dear Watson.

Εκείνο που είναι το πιο εξοργιστικό απ’ όλα, είναι το απαράδεκτο διοικητικό επίπεδο του δημόσιου οργανισμού ΙΚΑ. Σε ποια ιδιωτική εταιρία θα γινόταν τέτοιου είδους και έκτασης απάτη ανεξέλεγκτα; Ο μάνατζερ είτε κοιμόταν είτε τα έπαιρνε κι αυτός. Είτε το ένα είτε το άλλο, το κεφάλι του το είχε ήσυχο: ποιος θα τον έλεγχε ή θα τον απέλυε κι αυτόν; Νομίζετε ότι η εξαγγελία Παπουτσή του προηγούμενου ποστ ήταν τυχαία;

Ή μήπως μια τέτοια απάτη ήταν τυχαία; Μια σπάνια περίπτωση; Ένα στατιστικό σφάλμα; Μια κυρία Σούλα Ταδούλα που διορίστηκε με μέσο στο ΙΚΑ Χ, η οποία έκανε κάτι παραπάνω από το να βασανίζει τους πελάτες της (μάλιστα, πελάτες της ήταν οι εξυπηρετούμενοι πολίτες) με τη γραφειοκρατία, την τεμπελιά της, την αργομισθία της και τους κακούς της τρόπους; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Πάντα το ξέραμε ότι για αρκετούς ανθρώπους, η απόσταση αυτή είναι πολύ μικρή.

Αυτό το «μαζί τα φάγαμε» όλοι γνωρίζουμε ότι δεν αναφερόταν μόνο στις αγροτικές επιδοτήσεις και τους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων. 

Έχω την αίσθηση, το φόβο και την ελπίδα ότι θα σκάσουν πολλά τέτοια «συγκλονιστικά σκάνδαλα καθημερινών ανθρώπων» ακόμα.

Ελπίζω να μη γίνουν μόνο δυο τρεις τέτοιες αποκαλύψεις και συλλήψεις, για να καθησυχάσουμε τα πλήθη και τέρμα.

Μακάρι να σπάει το απόστημα κι όχι να σκάει ένα ακόμα επικοινωνιακό πολιτικό πυροτέχνημα.

Σε μια σημειολογικά σημαντική λεπτομέρεια, 960000 από τα κλεμμένα χρήματα βρέθηκαν σε κούτα από πάνες, της ίδιας μάρκας με αυτές του πάλαι ποτέ σκανδάλου της δεκαετίας του 80. Τυχαίο;  Όχι. Ούτε αυτό. Κάντε τους συνειρμούς. Ενώστε τις τελίτσες δια μέσου χρόνων και νοοτροπιών και θα συνθέσετε την πλήρη εικόνα. Το να εμφανιστεί αυτή η εικόνα μέσα από την ομίχλη, το να καταστεί πλήρως ορατή σε όλους μας είναι η αρχή της λύσης του προβλήματος. Γιατί είναι η κατανόησή του. Κι αυτή η κατανόηση είναι απείρως πιο σημαντική από την κατανόηση οποιουδήποτε PSI και οποιωνδήποτε CDS.

Η δωρεάν εικόνα “connect the dots” του φιδιού από την ιστοσελίδα http://coloring.ws/connect.html

 

 

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to CONNECT THE DOTS

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Ούτε που ξέρω […] αν έπρεπε και γιατί να ενεργοποιηθούν οι μυστηριώδεις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής·

  Ο κανονισμός που δέχτηκαν όσοι είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, μάλλον χωρίς να τον διαβάσουν, λέει ότι αν οι εθελοντικά συμμετέχοντες στο PSI είναι αρκετοί (π.χ. πάνω από 70%), τότε το ελληνικό κράτος έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει και τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν. Με την ενεργοποίηη των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής ανέβηκε το ποσοστό συμμετοχής στο PSI. Απ’ την άλλη, βέβαια, έχασαν τα χρήματά τους και απλοί αποταμιευτές που τα είχαν τοποθετήσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως δήθεν ασφαλή. Για τον μέλλοντα πρόεδρο του ΠαΣοΚ αυτό ήταν «μεγάλη επιτυχία».

  ούτε γνωρίζω τι ακριβώς είναι τα ρημάδια τα CDS (πέρα από ανεπίτρεπτα εργαλεία στοιχήματος έναντι χωρών και ψυχών)

  Είναι ασφάλιση για ομόλογα. Δηλαδή αγοράζεις ομόλογα φερ’ ειπείν του ελληνικού δημοσίου, αλλά κάτι μέσα σου σου λέει ότι δεν είναι και τόσο σίγουρα όσο λένε. Για απόλυτη σιγουριά λοιπόν, πας και τ’ ασφαλίζεις, αγοράζοντας το προϊόν που λέγεται CDS. Αν το ελληνικό δημόσιο βαρέσει κανόνι, τότε ένας διεθνής οργανισμός (ISDA) αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι ενεργοποίησης των CDS και πας με το ομόλογο και το CDS στο χέρι στο ίδρυμα απ’ το οποίο είχες αγοράσει το CDS, ώστε να σου πληρώσουνε τη ζημιά.

  Μέχρι εδώ καλά. Ουδέν μεμπτόν. Το σκοτεινό σημείο είναι ότι CDS μπορεί ν’ αγοράσει κανείς ακόμα κι αν ΔΕΝ έχει αγοράσει ομόλογα. Δηλαδή αγοράζει ασφάλεια για ν’ ασφαλίσει κάτι που δεν κατέχει! Αυτό (ακόμα) επιτρέπεται. Αυτοί λοιπόν που αγοράζουν ξεκάρφωτα CDS το κάνουν για κερδοσκοπικούς λόγους. Μυρίζονται ότι κάποιο κράτος θα βαρέσει κανόνι, αγοράζουν τ’ ανάλογα CDS κι εύχονται μια μέρα να ενεργοποιηθούν. Όταν γίνει αυτό, αγοράζουν στην δευτερογενή αγορά μερικά ομόλογα σ’ εξευτελιστική τιμή και πάνε μ’ αυτά και τα CDS να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

  Τώρα θέλουν τη δεύτερη περίπτωση να την απαγορεύσουν, δηλαδή να μην επιτρέπεται ν’ αγοράζεις ασφάλιση χωρίς να ‘χεις προηγουμένως αγοράσει ομόλογα. Τώρα είναι σα ν’ αγοράζεις την ασφάλιση μιας βίλλας στο Μαϊάμι που ΔΕΝ έχεις, διότι ελπίζεις ότι σύντομα ένας τυφώνας θα χτυπήσει τη Φλώριδα και θα καταστρέψει εκεί βίλλες. Τότε θ’ αγοράσεις τα ερείπια μιας πρώην βίλλας και θα πας στην ασφαλιστική εταιρεία να ζητήσεις την αποζημίωση!

  και γιατί στο διάολο πρέπει να γίνει δημοπρασία με την ενεργοποίησή τους

  Η δημοπρασία αποφασίζει όχι για την ενεργοποίηση, αλλά για το ύψος της αποζημίωσης.

  Για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ: συμφωνούμε ότι η διαφθορά έχει διαχυθεί σ’ όλη την ελληνική κοινωνία και δεν συναντιέται σ’ ορισμένα μόνο στρώματα. Ακόμα θυμάμαι εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που μάζευαν πεταμένες αποδείξεις εξόφλησης διοδίων και τις πούλαγαν σε συναδέλφους τους ώστε οι τελευταίοι να εισπράξουν έξοδα κίνησης για υπηρεσιακά ταξίδια που ποτέ δεν έκαναν.

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Καλά, δεν το εννούσα και ακριβώς ότι δεν ξέρω γρι από τα CDS, απλά ήθελα να τονίσω αφενός την πολυπλοκότητά τους (που τα κάνει δυσνόητα), αφετέρου τη μη σημασία τους σε σχέση με άλλά. Πάντως σ’ ευχαριστώ για τον κόπο και για την ίδια την ανάλυση, είναι καλή και περιεκτική . Το μόνο που δεν ήξερα από αυτά που έγραψες ήταν για το ότι η δημοπρασία καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης. Όμως πως είναι αυτό δυνατόν; Επιπλέον (και συσχετιζόμενα) έχω μία ένσταση όσον αφορά ότι πρέπει να έχεις και ομόλογα για να τα εξαργυρώσεις. Είχα την εντύπωση ότι τα CDS αγοραπωλούνται ως αυτόνομα χαρτιά, με δική τους αξία παρόμοια με αυτή μιας μετοχής. Go figure. Τα έχουν μπερδέψει απίστευτα. Στην εποχή μου τα πράγματα ήταν πιο απλά και λιγότερο σιχαμένα. Κάποιος μου είπε ότι στην Αμερική επιτρέπεται να κάνεις το ίδιο με ασφάλιστρα ζωής ανθρώπων. Ελπίζω ειλικρινά να είναι αστικός μύθος. Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν ισχύει κάτι αντίστοιχο με αυτό που λες, άντε να φέρεις κομμάτι από τον πεθαμένο για να εισπράξεις :).
   Μη χειρότερα….
   Υ.Γ. Μα υποτίθεται ότι τα CDS ενεργοποιήθηκαν γιατί οι ρήτρες υποχρεωτικής συμετοχής δεν ήταν γραμμένες στους όρους αγοράς των ομολόγων. Το γνωστό ‘it wasn’t in the brochure’ που λέγαμε και πιο παλιά.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Το μόνο που δεν ήξερα από αυτά που έγραψες ήταν για το ότι η δημοπρασία καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης. Όμως πως είναι αυτό δυνατόν;

    Νομίζω ότι τα ομόλογα βγαίνουν σε δημοπρασία κι η τιμή που πιάνουν λέγεται recovery value. Τότε ο εκδότης των CDS πληρώνει τον ομολογιούχο το ποσό (ονομαστική αξία – recovery value), δηλαδή τη χασούρα.

    Επιπλέον (και συσχετιζόμενα) έχω μία ένσταση όσον αφορά ότι πρέπει να έχεις και ομόλογα για να τα εξαργυρώσεις. Είχα την εντύπωση ότι τα CDS αγοραπωλούνται ως αυτόνομα χαρτιά, με δική τους αξία παρόμοια με αυτή μιας μετοχής.

    Πράγματι μπορείς ν’ αγοράζεις και να πουλάς CDS με τον ίδιο τρόπο που αγοράζεις και πουλάς μετοχές και παράγωγα (options, features κτλ.). Αλλά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσεις για τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν, πρέπει να έχεις στα χέρια σου και αντίστοιχα ομόλογα (τα οποία όμως μπορείς ν’ αγοράσεις εκ των υστέρων 🙂 ). Αλλά και με τις μετοχές κάτι παρόμοιο δεν γίνεται; Υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν για ν’ αντλεί κεφάλαια η επιχείρηση που τις εκδίδει και να λαμβάνει μερίσματα αυτός που τις αγοράζει, όχι για να γίνεται τζόγος στα χρηματιστήρια.

    Κάποιος μου είπε ότι στην Αμερική επιτρέπεται να κάνεις το ίδιο με ασφάλιστρα ζωής ανθρώπων.

    Πώς ακριβώς;

    Αυτή η μακάβρια παρέκβαση μου θύμισε το επιχείρημα των Γερμανών μικροεπενδυτών που με τις CAC σύρθηκαν στο PSI. Ενώ είχαν αγοράσει ομόλογα μικρής διάρκειας, τους τ’ αντικαθιστούν με νέα που λήγουν σε 30 χρόνια. «Αλλά εξαιτίας της (προχωρημένης) ηλικίας πολλών, σε 30 χρόνια θα είναι πλέον αργά». Πλάκα θα ‘χει να βάλει ο Βενιζέλος τον Ιερώνυμο να δεηθεί υπέρ της μακροζωΐας των Γερμανών αποταμιευτών, ώστε να τακτοποιηθεί κι αυτό το ζήτημα.

    Μα υποτίθεται ότι τα CDS ενεργοποιήθηκαν γιατί οι ρήτρες υποχρεωτικής συμετοχής δεν ήταν γραμμένες στους όρους αγοράς των ομολόγων.

    Έτσι όπως το ξέρω, ενεργοποιήθηκαν διότι μετά την ενεργοποίηση των CAC η συμμετοχή στο PSI δεν μπορούσε να συνεχίζεται να θεωρείται «εθελοντική». (Die Commerzbank wird sich trotz Bedenken am Schuldenschnitt für Griechenland beteiligen. Konzernchef Martin Blessing äußerte am Donnerstag in Frankfurt jedoch Kritik an dem Schritt: «Die Freiwilligkeit bei dem Ding ist ja so wie das Geständnis bei der spanischen Inquisition freiwillig war.» Η Commerzbank θα λάβει μέρος τελικά στο PSI, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις. Όμως ο γενικός διευθυντής Martin Blessing άσκησε κριτική (στις 2012-02-22, δηλαδή πολύ πριν την ενεργοποίηση των CAC) στο μέτρο αυτό: «Η εθελοντική συμμετοχή σ’ αυτό το πράγμα έιναι τόσο εθελοντική όσο και μια ομολογία στην ισπανική Ιερά Εξέταση».)

    Εσύ λες ότι αν οι CAC είχαν συμπεριληφθεί στους όρους αγοράς, τότε η ενεργοποίησή τους δεν θα θεωρούνταν πιστωτικό γεγονός. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι κι έτσι.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    «ο εκδότης των CDS πληρώνει τον ομολογιούχο το ποσό (ονομαστική αξία – recovery value), δηλαδή τη χασούρα»
    Εννοείς τη διαφορά ονομαστική αξία ΜΕΙΟΝ recovery value έτσι; Ή μήπως πάλι δεν κατάλαβα;
    «Αλλά και με τις μετοχές κάτι παρόμοιο δεν γίνεται;» Όχι, τις μετοχές τις εξαργυρώνεις στην τρέχουσα τιμή τους.
    «Πώς ακριβώς;
    Όπως και τα CDS. Έχω ασφάλιστρο ζωής και το πουλάω. Εφόσον θεωρείς ότι στο μέλλον θα σου αποφέρει κέρδη μπορείς να το αγοράσεις. Χαίρε βάθος αμέτρητο.
    Θα το γκουκλάρω.
    Καλά εννοείται ότι το PSI δεν ήταν εθελοντικό. Από ανάγκη έγινε, εξ ορισμού.

 2. Ο/Η alienellin λέει:

  Σ’ ευxαριστώ Dina!

 3. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Εννοείς τη διαφορά ονομαστική αξία ΜΕΙΟΝ recovery value έτσι;

  Ακριβώς. Αυτό είχα γράψει: ονομαστική αξία ΜΕΙΟΝ recovery value, με τη διαφορά ότι το ΜΕΙΟΝ δεν το έγραψα ολογράφως, αλλά με παύλα. Μήπως δεν σου εμφανίζεται σωστά στον υπολογιστή σου;

  Τι βλέπεις ανάμεσα στις παρενθέσεις; (–)

  Και τώρα τι βλέπεις; (—)

  Όπως και τα CDS. Έχω ασφάλιστροΌπως και τα CDS. Έχω ασφάλιστρο ζωής και το πουλάω. Εφόσον θεωρείς ότι στο μέλλον θα σου αποφέρει κέρδη μπορείς να το αγοράσεις. ζωής και το πουλάω. Εφόσον θεωρείς ότι στο μέλλον θα σου αποφέρει κέρδη μπορείς να το αγοράσεις.

  Μα η χρεοκοπία είναι ένα σχετικά σπάνιο γεγονός. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα συμβεί. Ο θάνατος, αντιθέτως, είναι εντελώς σίγουρος. Εκτός κι αν ασφαλίζεται συγκεκριμένο είδος θανάτου, π.χ. μόνο από οδικό ατύχημα, μόνο από εργατικό ατύχημα, μόνο από καρκίνο κτλ.

  • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

   Εκτός κι αν ασφαλίζεται συγκεκριμένο είδος θανάτου,

   ή εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. πρόωρος θάνατος εντός πενταετίας, αλλά όχι από αυτοκτονία.

   (Αλλά και πάλι. Οι πιθανότητες να πεθάνει ένα συγκεκριμένο άτομο κάτω απ’ τις συνθήκες του συμβολαίου είναι μικρές, αλλά οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος, ένας οποιοσδήποτε, κάτω απ’ τις συνθήκες του συμβολαίου είναι πρακτικά 100%).

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Μια χαρά φαίνεται το -, απλά έγραψες: «το ποσό (ονομαστική αξία – recovery value)». Προς στιγμήν το εξέλαβα ως «πληρώνει το ποσό, παρένθεση ως επεξήγηση: την ονομαστική αξία ΠΑΥΛΑ recovery value». Εγώ θα το έγραφα το ποσό= ονομαστική αξία – recovery value, ας πούμε.
    Όσο για τα ασφάλισρα ζωής, εγώ στο πότε προσανατολιζόμουν περισσότερο, αλλά είπαμε, μάλλον αστικός μύθος είναι. Το να παίζεις στοίχημα για το αν ο Papa-john θα τα τινάξει από ποδάγρα εντός της επόμενης τριετίας πρέπει να είναι παράνομο, ακόμη και στην Αμερική!

 4. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Και σε μας υπήρχε ιστότοπος με δημοσκόπηση για το πόσο θα ζούσε ακόμα ο Χριστόδουλος; Αλλά ήταν χωρίς χρήματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s