ΜΥΚΟΝΟΣ: AN ALIEN TRAVEL LOG. PART TWO

128 degrés sans ombre

Στη Μύκονο λοιπόν λόγω της γνωστής Κυκλαδικής Ξηρασίας έχουν φτιάξει φράγματα για να μαζεύουν το νερό, το πιο μεγάλο από τα οποία είναι αυτό στην περιοχή Μαράθι, που όπως έχω διαβάσει κάπου κάποτε είναι υπεύθυνο για τη ρετσινιά του γκαντέμη που κόλλησε και συνοδεύει παντού τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη!

Η ευρέως άγνωστη ιστορία έχει ως εξής: στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχε ανατεθεί η εγκαινίαση του φράγματος. Την  αυγουστιάτικη μέρα  των εγκαινίων ο Μητσοτάκης φτάνει στο φράγμα και ξαφνικά, από το πουθενά, ενώ είχε να βρέξει μήνες και καλοκαιριάτικα ποτέ δεν βρέχει στο νησί, ανοίγουν οι ουρανοί και γίνονται όλοι λούτσα. Ή κάπως έτσι. Η δική μου αλιενολογική βέβαια λέει ότι έπρεπε να του κολλήσει η φήμη του γουρλή και όχι η ρετσινιά του γκαντέμη, αφού το φράγμα έρχεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη βροχής της οποίας σκοπό έχει να μαζεύει τα νερά, αλλά ανάποδος χρόνος δεκατρείς μήνες για να πω άλλη μια παροιμία που δεν ξέρει κανείς και πάμε παρακάτω.

Συγκεκριμένα πάμε στους  προστατευόμενους υποτίθεται υγροβιότοπους που έχει το νησί κοντά σε ορισμένες παραλίες του, οι οποίοι φιλοξενούν πολύτιμα πτηνά. Ακούγεται ότι κάποιοι στη Μύκονο θέλουν (ή ήθελαν πριν την κρίση τέλος πάντων) την αυτονόμηση του νησιού και την ανεξαρτητοποίησή του ως κρατίδιο. Αναρωτιέμαι γιατί να θέλει να γίνει κάποιος Μονακό όταν είναι τόσο κατάφορα Ελλάδα: καταπατήσεις των ως άνω υγροβιότοπων, πολεοδομικές παραβάσεις να φαν και τ’ απειλούμενα είδη τους, μέχρι και φωτιές σε ξερόβατα σε καραφλούς λόφους μπαίνουν  (ελλείψει δάσους ή άλλου πράσινου) με σκοπό λένε οι ψίθυροι τη διεκδίκηση εκτάσεων από το Δημόσιο! Νορμάλ πράγματα δηλαδή. Τεσπάν, οι επιθυμίες για αυτονομήσεις  last year,  που υπήρχαν λεφτά να ‘χουμε  να λέμε. Διότι η κρίση, believe it or not, χτύπησε και τη Μύκονο και που αέρας για να ονειρεύεσαι αυτάρκεια, φορολογικούς παραδείσους και πρεστίζ Ελβετίας.

Απ’ ότι φαίνεται, ο Δήμος ψιλοξόμεινε από λεφτά, το γνωστό θέαμα των λουκέτων και των θλιμμένων άδειων μαγαζιών είναι πανταχού παρόν και εδώ, υπάρχουν 59 καταγεγραμμένες ως άπορες οικογένειες που σιτίζονται από το πρόγραμμα «Όλοι μαζί μπορούμε» και το χειμώνα που μας πέρασε η ζωοκλοπή πήγε σύννεφο. Ναι, η κλοπή νεαρών ζώων κτηνοτροφίας, με σκοπό το φάγωμα, αφού όπως καταλαβαίνετε, πιο εύκολα βγάζεις κλεμμένο αυτοκίνητο το χειμώνα από νησί παρά ζωντανό.

Ζωντανά….Ζώα…. Φιλοζωία.

Φιλοζωία. Ένα θέμα με πολλά θέματα στην Ελλάδα. Η Μύκονος δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Όπως σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, το θέαμα των ζώων των αφημένων να λιώνουν όλη μέρα στον ήλιο χωρίς ίχνος σκιάς για να καταφύγουν προσφέρεται σε αφθονία σ’ ολόκληρο το νησί. Άλογα, γαϊδουράκια, κατσίκες, αγελάδες πρόβατα, you name it, θα τα δείτε να ξεροσταλιάζουν μέσα στο αδυσώπητο λιοπύρι του κυκλαδίτικου θεόξερου τοπίου. Κάποιος μου είπε ότι η Μύκονος έχει την πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής κρέατος στην Ευρώπη (;). Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες ζώων στο νησί είναι εξίσου ντεμοντέ με πολλούς αντίστοιχους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αλλά είπαμε, καμιά ιδιαιτερότητα εδώ.

Οπότε πάμε στα ιδιαίτερα. Ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Μύκονο είναι ότι φυσάει. Φυσάει πολύ. Δεν είναι φολκλορικός μύθος, δεν είναι υπερβολή. Τη Μύκονο δεν την λένε τυχαία νησί των ανέμων. Τη λένε νησί των ανέμων γιατί είναι νησί των ανέμων. Και για όσους πουν ότι φυσάει σε όλες τις Κυκλάδες: όχι. Φυσάει πιο πολύ από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Το βουητό του αέρα θα είναι η μόνιμη επωδός σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής διαμονής σας. ΟΚ,  η ένταση του βουητού κυμαίνεται, αλλά μιλάμε ως επί τω πλείστον για πολλά μποφόρ και θα υπάρξουν και μέρες που στην κυριολεξία δεν θα μπορείτε να σταθείτε.  Σίγουρα βέβαια θα υπάρχουν και μέρες που δεν φυσάει, αλλά στις τόσες φορές που έχω πάει, φέτος μόνο ξύπνησα μια μέρα και δεν κουνούσε φύλο. Πανικοβλήθηκα, λέω: «που είμαι»;

Όμως δεν κράτησε πολύ. Ούτε εικοσιτετράωρο  Στο τσακίρ κέφι η θερμοκρασία πήγε 35 και οι ντόπιοι μίλαγαν για καύσωνα. Οπότε αν δεν αντέχετε τις πολλές ζέστες, η Μύκονος είναι το ιδανικό νησί για σας. Αλλά αν φυσάει αρκετά, μακριά από τις Βόρειες παραλίες. Μην κάνετε μαγκιές και μην παίζετε με τα στοιχεία της φύσης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη δύναμη, όχι μόνο των κυμάτων και των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και του αέρα στη στεριά.

Έχουμε λοιπόν αέρα. Ένα το κρατούμενο και μια χαρά ως εδώ. Γιατί από φέτος έχουμε και κάτι άλλο στο νησί.

Η Μύκονος φημίζεται για την καθαριότητά της. Και όχι άδικα. Είναι (ή ήταν μέχρι πρότινος τουλάχιστον) από τα πιο καθαρά μέρη που έχω δει σ’ όλη την Ελλάδα. Μέχρι και κοπέλα να καθαρίζει την άμμο στον Πάνορμο με το κόσκινο έχω δει! Enter stage left: η Κρίση, που λέγαμε πιο πάνω. Κάτι τρέχει με την καθαριότητα του Δήμου. Τα σκουπίδια μαζεύονται όποτε ελεήσουν (ή εικάζω πληρωθούν) οι ιδιώτες στους οποίους έχει ανατεθεί πλέον το έργο. Όπως μαντέψατε όχι και πολύ συχνά. Εκτός αυτού, για λόγους φαντάζομαι ευκολίας τους, μετά τη συγκομιδή αφήνουν τα καπάκια των κάδων ανοιχτά. Όχι και η πιο έξυπνη κίνηση στο νησί των 100 μποφόρ. Διότι έτσι, ακόμα και στις μέρες που ΔΕΝ ξεχειλίζουν οι κάδοι επειδή έχουν να περάσουν τα απορριμματοφόρα κάτι αιώνες, ο αέρας πάλι καταφέρνει να αρπάξει τα σκουπίδια ΜΕΣΑ από τους ανοιχτούς κάδους, να τα σηκώσει και να τα διασπείρει στα άπειρα σημεία του ορίζοντα. Οι δρόμοι και τα χωράφια της Μυκόνου σιγά – σιγά μαζεύουν όλο και περισσότερα σκουπίδια και αν δεν γίνει κάτι σύντομα, η Μύκονος εκτός από νησί των ανέμων θα γίνει και των σκουπιδιών.

Τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι, έμαθα ότι το νησί έκανε τζίρο 1,5 δις – μαύρα excluded. (Ο φόβος των απεργιών και των επεισοδίων έστειλε τον τουρισμό πιο Νότια από την Αθήνα.) Είθε κάποια από αυτά τα λεφτά να πέσουν στην καθαριότητα. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά τζετ σετ και πεπονόφλουδες κολλημένες στο παρμπρίζ της  Μερτσεντέ δεν ταιριάζουν.

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , . Bookmark the permalink.

11 Responses to ΜΥΚΟΝΟΣ: AN ALIEN TRAVEL LOG. PART TWO

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  ανάποδος χρόνος δεκατρείς μήνες για να πω άλλη μια παροιμία που δεν ξέρει κανείς

  Του παππού απ’ την Καππαδοκία κι αυτή; Την ξέρει η Google. Υποψιάζομαι τουρκική προέλευση, διότι η λέξη ay σημαίνει και «φεγγάρι», αλλά και «μήνας». Δεν υπάρχουν χρονιές με δεκατρείς (δυτικούς) μήνες, αλλά υπάρχουν με δεκατρία φεγγάρια ή (το ίδιο) με δεκατρείς ισλαμικούς σεληνιακούς μήνες.

  (Στα Ελληνικά η σχέση μήνα και σελήνης δεν φαίνεται, διότι η λέξη «μήνη» έχει ξεχαστεί και η λέξη «μηνίσκος» δεν συνδέεται πια με την ημισέληνο, αλλά με τα κατάγματα).

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Οι σεληνιακοί μήνες υπάρχουν σαν ιστορία αλλά και έννοια σε όλο τον κόσμο.
   Ανάλογα με την παλαιότητα της παροιμίας, μπορεί να είναι και Ελληνική από τα χρόνια που η «μήνη» δεν είχε ξεχαστεί.
   Και γιατί να είναι ανάποδος ο χρόνος με τα δεκατρία φεγγάρια; Αυτό είναι το κλου. Εκεί ίσως να βρεθεί και η ρίζα της παροιμίας. Δεν έχω ιδέα από που την κληρονόμησα την παροιμία, τη λένε οι γονείς μου.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lunisolar_calendar
    Θα μπορούσε να είναι και αρχαία ελληνική από το ‘ancient greek calendar’ και τούρκικη από το ‘mongolian calendar’ που ήταν και τα δύο lunisolar και κάθε μερικά χρόνια έπρεπε να προσθέτουν ένα μήνα για να ευθυγραμμίσουν το ημερολόγιο. Όταν προσθέτουμε μια μέρα το λέμε δίσεκτο, όταν προσθέτουμε ένα μήνα το λέμε ανάποδο; Είναι μια λογική εξήγηση.
    Πάντως στο Βυζάντιο δεν είχε luni solar αλλά Ιουλιανό. Το ερώτημα είναι οι Τούρκοι που ήρθαν τι ημερολόγιο εφάρμοζαν; Και αν είχαν αρνητική προκατάληψη για την προσθήκη μήνα.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Ενώ το 12 διαιρείται απ’ το 2, το 3, το 4 και το 6, το 13 είναι πρώτος αριθμός. (Το 60 διαιρείται κι απ’ το 5).

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Το 60 τι σχέση έχει;

 2. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Αναρωτιέμαι γιατί να θέλει να γίνει κάποιος Μονακό

  Για φορολογικούς λόγους φαντάζομαι.

  • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

   το νησί έκανε τζίρο 1,5 δις – μαύρα excluded

   €1,5 δις δϊά δέκα χιλιάδες κατοίκους = €150 χιλιάδες ανά κάτοικο.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Ναι – δεν είναι καθαρά κέρδη όμως, λεφτά στα ταμεία είναι. Το ζήτημα βέβαια είναι πόσα είναι τα μαύρα. Να δούμε επίσης και τη μοίρα αυτών των 59 άπορωνοικογενειών το Χειμώνα.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Δίκιο έχεις, μπέρδεψα τα έσοδα με τα κέρδη, παρόλο που δεν εργάζομαι στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών 🙂

    Πάντως η διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγάλη όταν χρεώνεις €15 για ένα τοστ.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Η αλήθεια είναι ότι η Μύκονος εξακολουθεί να είναι πανάκριβη. Όμως υπάρχουν και μέρη όπου δεν είναι, αρκεί να τα βρεις. Το να έχεις γνωστό ντόπιο βοηθάει. Είναι κι αυτό κάποιου είδους κονέ, φαντάζομαι :).
    Πάντως ας θυμηθούμε ότι δεν ζουν όλοι οι ντόπιοι από τον Τουρισμό. Υπάρχει σεβαστό ποσοστό που ζει από την κτηνοτροφία. Το μυκονιάτικο κρέας και τα υποπροϊόντα του είναι εξαιρετικά. Πολλά από τα τελευταία θα άξιζε να φιγουράρουν στη λίστα με τα πιο γκουρμέ προϊόντα και να πουλιούνται πανάκριβα στο εξωτερικό. (Περισσότερα γι’ αυτό στο PART 3). Αλλά η ελληνική οικονομία επικεντρώνεται μόνο στα rooms to let και στα roads to build δυστυχώς….

  • Ο/Η alienellin λέει:

   ‘Για φορολογικούς λόγους φαντάζομαι.’

   Και για λόγους αισθήματος ανωτερότητας που διακατέχει όλους τους Έλληνες, φαντάζομαι. Σου λέει: «εγώ είμαι μάγκας, είμαι πιο πλούσιος άρα και πιο ικανός απο τους άλλους (εδώ γελάμε) , μου αξίζει να είμαι μόνος μου και να μην πληρώνω φόρους στους υπόλοιπους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s