Α ΠΑ ΠΑΟ

Είναι πρόσφατο; Αλλά αν είναι πρόσφατο, πως στο καλό πρόλαβε να πάρει τέτοια έκταση;

Έκανα γκάλοπ. Η συντριπτική πλειοψηφία  δεν το είχε ποτέ προσέξει.

Κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας μου είπε: «α, αυτό είναι παλιά ιστορία» (!!!).

Τι συμβαίνει;  Κατόπιν πολλής σκέψης καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο, όποτε και να εμφανίστηκε, δεν έγινε ευρέως αντιληπτό μάλλον επειδή στις περισσότερες πινακίδες η καταστροφή είναι πιο διακριτική, άρα και λιγότερο παρατηρήσιμη, λιγότερο ενοχλητική. Μέσα στη γενικότερη βαβούρα κι ακαταστασία μέχρι ακαθαρσίας που συνηθίσαμε να ζούμε, ένα σκουπίδι παραπάνω ή παρακάτω εδώ κι εκεί δεν μας ενοχλεί, εφόσον πιάνουμε το ρεζουμέ, το δια ταύτα της πινακίδας. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πλήρη ακύρωσή της, τότε το προσέχουμε. Μέχρι μοιραία να σταματήσει να μας ενοχλεί κι αυτό, όπως τόσα άλλα, και να οδηγούμε τυφλό σύστημα, όπως στα χωριά της δεκαετίας του 50.

Όμως τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο; Αρχικά είπα: «μόδα είναι. Θυμωμένοι νεολαίοι. Οργισμένα νιάτα σε κρίση μέσα στην Κρίση».

Όμως δεν είναι έτσι. Ή τουλάχιστον οι θυμωμένοι (νεολαίοι ή  μη) δεν είναι αυτόνομοι, ανεξάρτητοι και ανένταχτοι.

Τα παραπάνω unbranded παραδείγματα είναι μειοψηφία. Το 99% των κατεστραμμένων με αυτό τον τρόπο πινακίδων λένε μια άλλη ιστορία αν τις εξετάσεις από κοντά.

Ποτέ δεν τα πήγα καλά με τα οπαδικά γενικώς, δεν έχω ιδέα από ομάδες ειδικώς, αλλά ούτε και από ποδόσφαιρο. Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου λαγοκοιμάται κι η ιδέα ότι χωρίς το βαρετό και ναρκωτικό αυτό άθλημα ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος, αλλά έχω την καλή προαίρεση να το ξεχνάω, συνήθως.

Αυτό για να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω τίποτα με τη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά και ότι δεν γνωρίζω και τίποτα γι’ αυτήν πέρα από τις προφανείς γενικότητες: είναι Αθηναϊκή, είναι παλιά, μία από τις δύο μεγαλύτερες και τώρα τελευταία έχει και κάτι προβλήματα.

Ένα από τα οποία θα έπρεπε να είναι και το να μαζεύει τους ακραίους οπαδούς που πάντα είχε τη μαγική ιδιότητα να συγκεντρώνει το ποδόσφαιρο και που της αναλογούν.

Η κακία κι η επιθετικότητα που περιφέρεται στους δρόμους σήμερα παίρνει διάφορες μορφές και αν μπορεί κανείς να κάνει κάτι για να περιορίσει έστω κι ένα μικρό μέρος από αυτήν κακώς δεν το έχει ήδη κάνει.

Μελετώντας πιο προσεκτικά  τα είδη των πανταχού παρόντων αυτών αυτοκόλλητων θα ανακαλύψουμε  δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες γραφιστικά πονήματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν δηλώνουν απλά εντοπιότητα (συχνά άσχετη με αυτή της πινακίδας) αλλά καλύπτουν με τη μοναδική τεχνοτροπία τους μια πλειάδα από χαριτωμένα θέματα και μοτίβα, που ξεκινούν από ρομαντικά πρόσωπα και σχήματα και τελειώνουν με το απόλυτα επιθετικό και γκόθικ˙ που  περνάνε με εξαιρετική μαεστρία  από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο, από την ωμή δήλωση στην αμπελοφιλοσοφία  για να φτάσουν στην αναπόφευκτη κατάληξη  της αισθητικής που πρεσβεύουν: στις χυδαιολογίες σχετικά με συγκεκριμένο είδος ψαριού τηγανιού και κάποιον κύριο Βαρδινογιάννη.

Εδώ ελάχιστα μόνο δείγματα κακά φωτογραφημένα (one has better things to do). Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάτε όσες πινακίδες μπορείτε ασκαρδαμυκτί. ‘Ενας καινούργιος κόσμος θα σας αποκαλυφθεί, πιστέψτε με.

Το ότι κάποιος διέθεσε χρόνο, φαιά ουσία και χρήματα για να φτιάξει αυτές τις ποικιλόμορφες και ποικιλότροπες αφισούλες – αυτοκόλλητα ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας και της κατανόησής μου γι’ αυτό δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω.

Ας περιοριστώ όπως πάντα σ’ ένα μήνυμα από outer space

Αυτά όσο είναι καιρός, αφού στο παιχνίδι φαίνεται ότι μπαίνει κι άλλος, αφού κάτι μου θυμίζει αυτό το δαφνοστεφανωμένο περίγραμμα, κάτι μου θυμίζει….

Είπαμε δεν έχω τίποτα με τον ΠΑΟ, δεν γνωρίζω καν τι είναι ή τι έγινε στη θύρα 13, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι η έκταση της καταστροφής –γιατί περί καταστροφής πρόκειται – είναι τεράστια. Αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν φαίνεται να την  έχει αξιολογήσει ως τέτοια.

Advertisements
This entry was posted in ΑΣΦΑΛΤΟΣ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ) and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Α ΠΑ ΠΑΟ

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Ο Γεράσιμος Κακλαμάνης έγραφε (τη δεκαετία του ’80) ότι η ΝΔ θεωρεί τον Έλληνα «ζώον εκλογικόν» και γι’ αυτό βρομίζει κάθε ελεύθερη επιφάνεια στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένων των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας, με αφίσες και συνθήματά της.

  Να λοιπόν που κάποιοι θεωρούν τον Έλληνα «ζώον οπαδικόν». Τουλάχιστον αυτοί δε ζητούν την ψήφο μας. Ίσως όμως ζητούν την αγάπη μας…

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Εμένα πάλι μου φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί έκφραση αρνητικών συναισθημάτων. Η κίτρινη πινακίδα με την επικίνδυνη στροφή είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο χουλιγκανισμός (διότι περί αυτού πρόκειται) είναι έκφραση οργής και μίσους και οπωσδήποτε δεν βλέπω πως μπορείς να ζητάς την αγάπη κάποιου με το να προβαίνεις σε πράξεις που μπορούν να προσβάλλουν τη σωματική του ακεραιότητα.
   Τώρα το γιατί εκφράζονται οι άνθρωποι αυτοί έτσι είναι άλλο θέμα, ένας κοινωνιολόγος π.χ να μπορούσε να μας το εξηγήσει. Ποιος Θεός όμως θα μας εξηγήσει γιατί στην ευχή δεν βρίσκεται κάποιος από την πολιτεία να τους σταματήσει; Διότι καλά, εμείς οι οδηγοί δεν το προσέξαμε. Αυτοί που είναι αρμόδιοι για τη συντήρησή του οδικού δικτύου ή οι άνθρωποι της τροχαίας, δεν το πρόσεξαν; Κι αν ναι τι έκαναν; Μήπως το θέμα κόλησε στον από πάνω; Και που να κάνει κανείς καταγγελία;
   Ακόμα πιο αδιανόητο πάντως μου φαίνεται ότι δεν το είχα προσέξει μέχρι εξαιτίας μιας πινακίδας κομπλετμάν μπλαστρωμέ παραλίγο να προκαλέσω ατύχημα. Συγκεκριμένα άρχισα να στρίβω μέσα στο μονόδρομο κι όταν αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά πάτησα απότομα φρένο κι από πίσω μου (που φυσικά ούτε αποστάσεις κρατούσε ούτε πήγαινε με την προβλεπόμενη για το δρόμο ταχύτητα) παραλίγο να πέσει πάνω μου.
   Επιπλέον, κανένας δεν φαίνεται να το έχει προσέξει ή να το έχει αξιολογήσει αρκετά ώστε να δημοσιεύσει κάτι στο διαδίκτυο, τουλάχιστον με τα search που έκανα.
   Μήπως είναι επεισόδιο από το Twilight Zone και αύριο το πρωί ξυπνήσω κι έχουν όλες οι αφισούλες εξαφανιστεί; Πραγματικά έχω μεγάλη απορία.
   Δυστυχώς δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα να κάνεις κι εσύ γκάλοπ να δούμε αν το έχουν προσέξει κάποιοι από το δικό σου κύκλο.
   Εσύ το είχες προσέξει;

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Η εξήγησή μου: οι οπαδοί θέλουν να δείξουν ότι γι’ αυτούς δεν υπάρχει παρά ο ΠΑΟ, ο θεός τους, με τον οποίον είναι τρελοί και κάνουν ό,τι τους κατέβει, ακόμα και πάνω στα σήματα της τροχαίας κολλάνε το σήμα του, ολεολέ ο-λέ ο-λέ.

    Από δω που είμαι όχι, δεν το είχα προσέξει. Έχω μείνει στη χρήση των πινακίδων ως στόχων από κυνηγούς. Ο «μεγαλύτερης ηλικίας» άνθρωπος που αναφέρεις, είναι σίγουρο ότι αναφέρεται στο ίδιο φαινόμενο (με τον ΠΑΟ); Ή μήπως εννοεί γενικά τον βανδαλισμό πινακίδων;

    Όπως θα ‘λεγε κι ο Στέλιος Ράμφος, απ’ τη μια απορρίπτουμε τις αξίες της Δύσης (φανάρια, πινακίδες, κράνος, ΚΟΚ), απ’ την άλλη όμως βολευόμαστε με τ’ αποτελέσματα του πολιτισμού της Δύσης (αυτοκίνητα, μηχανάκια).

   • Ο/Η alienellin λέει:

    ‘Οχι εννούσε τις ομάδες και μάλιστα είπε ότι παλιά είχαν και οι Ολυμπιακοί.
    Πάντως εγώ βλέπω επιθετικότητα και παραβατικότητα και – ας το πούμε πια καθαρά – αναρχία. Για τον ίδιο χώρο πρόκειται και σαν πεπραγμένα αλλά και στα αυτοκόλλητα τι σου θυμίζουν οι φιγούρες με τα μαντήλια στο πρόσωπο;
    Οι πινακίδες είναι κανόνες, είναι νόμος. Defacing them is an act of defying the law και ως προς την ίδια την πράξη που είναι παράνομη, και σημειολογικά και ως προς την ίδια τη λειτουργικότητα των πινακίδων.
    Τι πιο αναρχικό; Και τιο πιο επιθετικό από το να θέτεις σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του άλλου;
    Σαφώς και σ’ ένα ποσοστό θα έιναι και άμυαλα μικρά παιδάκια, αλλά το γεγονός της πράξης τους παραμένει.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Οι πινακίδες είναι κανόνες, είναι νόμος. Defacing them is an act of defying the law και ως προς την ίδια την πράξη που είναι παράνομη, και σημειολογικά και ως προς την ίδια τη λειτουργικότητα των πινακίδων.

    Διάνα!

 2. Ο/Η argosholos λέει:

  Στην Αμερική των ιμπεριαλιστών κάποια πιτσιρίκια καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία επειδή κατάστρεψαν ένα Στοπ και σκοτώθηκαν άνθρωποι!

  Με το συγκεκριμένο θέμα είμαι εξοργισμένος! Είχα γράψει και μία επιστολή στο Βήμα προ 5ετίας αλλά τίποτε…Με πειράζει που κάποιοι άνθρωποι έχουν ελάχιστο σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους και είναι τόσο ζώα που δεν σκέφτονται από τα εκατομμύρια ανθρώπων που ακολουθούν τις πινακίδες, ΕΝΑΣ μπορεί να σπάσει το χέρι του (για να μη πω το (πολύ πιθανότερο) χειρότερο…).
  Στα παπάρια τους! Μόνο τα βρωμερά αυτοκόλλητα να βάλουν, δίκην σκύλων που σημάδεύουν τη περιοχή τους!

  Τί άνθρωποι είναι αυτοί; Σε τι σπίτια μεγάλωσαν; Την ώρα που κολλάνε τα αυτοκόλλητα, θεωρούν τις πινακίδες τόσο άχρηστες; Ποτέ δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες: λες ρε μαλάκα να τρακάρει κανείς; και να διστάσουν λίγο; Ελπίζουν ποτέ να βρουν γυναίκα με αυτά τα μυαλά; Πρέπει ο ΕΟΠΠΥΥ να χορηγεί κουπόνια για να γαμήσουν αυτοί οι άνθρωποι μπας και γκροου απ; Άσε που τα αυτοκόλλητα δεν είναι καν πράσινα, αφού γίνονται μπλε μετά από λίγο καιρό…

  Και εμείς συνηθίζουμε: στις πινακίδες που αχρηστεύονται, στα κουρελοπανό που κρέμονται 4 χρόνια μετά από τις εκλογές κάτω από τις γέφυρες (από κόμματα που θέλουν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη!), στα ηλεκτροφόρα καλώδια που χάσκουν στα έντερα των στήλων φωτισμού, στις λακούβες, στα σκατά των σκύλων που αν τα πατήσει μια γρια θα κάνει πατινάζ, στα αυτοκίνητα και μηχανάκια στα πεζοδρόμια που εμποδίζουν τους σακάτηδες (κατά τον Άγριο Πειραιώς) να βγούν στους δρόμους όπως συμβαίνει στους οβροπαίους που όταν εμεις …Παρθενώνες,..δέντρα και τα γνωστά…

  Ασταδιάλαρε! Κωλότοπος! Παναγιώταρος και πολύ μας πάει!

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Προ πενταετίας, αργόσχολε!
   Με εντυπωσιάζεις. Δηλαδή είναι τουλάχιστον 5 χρόνια που δεν έχω παρατηρήσει τίποτα. Τόσο ΟΥΦΟ είμαι!
   Η συνήθεια είναι άτιμο πράμα, όντως. Κι άμα τύχει και πάμε πουθενά στο εξωτερικό και γυρίσουμε τότε μόνο ξυπνάμε λίγο, βλέπουμε τη διαφορά και μας πιάνει κατάθλιψη. Και μετά, πάλι εγκαθίσαται η συνήθεια. Μας βοηθάει βέβαια κιόλας, να μπορούμε να επιβιώνουμε, να μην τρελαθούμε.

 3. Παράθεμα: Το Μώλυ » Οι αλήτες οπαδοί, κυρίως του ΠΑΟ, που μουτζουρώνουν -και έτσι ακυρώνουν επικίνδυνα- τις πινακίδες της Τροχαίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s