THE ROAD TO PERDITION

Υπάρχει λέει μια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών  η οποία είναι σε ισχύ από τις 29/10 και σύμφωνα με την οποία θα μπορείς να φύγεις από το εστιατόριο χωρίς να πληρώσεις αυτά που έφαγες αν δεν σου έχουν εκδώσει απόδειξη.

Προσεχώς θα μπορείς να αποχωρείς κι από  άλλες υπηρεσίες, αλλά και με το εμπόρευμα παραμάσχαλα.

Ας ήτανε πρωταπριλιά, Μεγαλοδύναμε.

Τι άθλιο, ποταπό, θλιβερό Κρατίδιο του Σκατιστάν  που είμαστε στ’ αλήθεια.

Μια ρύθμιση, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΟΜΟΣ, που επιτρέπει στον πολίτη να διαπράξει ένα αδίκημα ως απάντηση σε ένα άλλο.

Και καλά, ας αφαιρέσουμε τις υπηρεσίες, αν και για μένα δεν βλέπω στο που διαφέρουν από τα υλικά εμπορεύματα. Προϊόν εργασίας το ένα,  προϊόν εργασίας και το άλλο. Στο μόνο που διαφέρουν είναι στο ότι το υλικό προϊόν μπορείς να το αφήσεις και να φύγεις, ενώ την υπηρεσία δεν μπορείς να την επιστρέψεις. Να  φτύσεις πίσω τον καφέ δεν μπορείς, αλλά θα μπορούσες ας πούμε, να καλέσεις κάποιο τετραψήφιο νούμερο, λέω εγώ.

Αλλά τέλος πάντων, ας μιλήσω γι’ αυτό που ξέρω σίγουρα. Διότι νομικός δεν είμαι (ούτε έμπορος, ούτε σχετίζομαι με οιονδήποτε τρόπο με έμπορο) αλλά κάτι μου λέει ότι η αφαίρεση εμπορεύματος από ένα κατάστημα αποτελεί αδίκημα και συγκεκριμένα αυτό της κλοπής.

Πρόκειται για  ιδέα που διασπείρεται ευρέως τον τελευταίο καιρό˙τώρα επισημοποιήθηκε. Κυρίες και κύριοι, itofficial: η κατάλυση ενός νόμου (μη έκδοση αποδείξεων) δικαιολογεί την κατάλυση ενός άλλου (αφαίρεση εμπορεύματος). 

Σιγά – σιγά να το καταργούμε το Δίκαιο ρε παιδιά, να τελειώνουμε. Τζάμπα κουραζόμαστε με τη Δημοκρατία και τους νόμους της.

Ας δούμε η αφαίρεση εμπορεύματος ποιο άλλο ντεμοντέ αδίκημα θα δικαιολογεί, ας σπάσουμε λίγη πλάκα.

Για να μη μιλήσουμε για την άλλη τρελή πλάκα, για τον τρόπο με τον οποίο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της απροκάλυπτης κλοπής με πρόσχημα τη μη έκδοση αποδείξεων. I can see it now: σεληνιασμένοι οδηγοί να πατάνε γκάζι μόλις φουλάρουν, έφηβοι να πίνουν καφεδάκι τζαμπέ, αγόρια με χρέη να γραπώνουν κινητά και γυαλιά ηλίου, κορίτσια με αστερόσκονη στα μάτια να βουτάνε τα καλλυντικά και να τρέχουν, πολίτες με sense of entitlement και κανένα sense της δικής τους ευθύνης για την κατάντια της χώρας να τσεπώνουν ότι θεωρούν ότι δικαιωματικά τους ανήκει, αφηνιασμένα πλιάτσικα στο κέντρο της Αθήνας.

Παρντονάτε με, κατά πούθε πάνε για τη χαοτική κόλαση;

Καλά, ότι το κράτος προσπαθεί πάλι (αυτή τη φορά με τον χυδαιότερο τον τρόπων) να πασάρει τη δουλειά του στους πολίτες, τι ‘χες Γιάννη, τι ‘ χα πάντα. «Που να ελέγχεις και ν’ αστυνομεύεις τώρα, βάλ’ τ ους μ___ς να πλακωθούν μεταξύ τους κι αν τους αρέσει.»

Τι κι αν αυτή τη φορά οι πολίτες  θ’ αντιδράσουν όσο ποτέ με το βασικό ένστικτο του ανθρώπου που βρίσκεται εν βρασμώ: ‘καλά θα τους κάνουν, τους κλέφτες τους εμπόρους, αυτοί φταίνε για όλα’.

Κι άλλο  λάδι στη φωτιά, κι άλλη στοχοποίηση  πολιτών κι άλλη ενθάρρυνση πρακτικών  που στρέφουν τον ένα πολίτη απέναντι στον άλλον.

The Road to Perdition.

We’re on it.

Advertisements
This entry was posted in taxisnietthisisoviet.gr and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to THE ROAD TO PERDITION

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Καλά, η διάταξη προφανώς για την παροχή υπηρεσιών είναι, προπαντώς για τα εστιατόρια και τις καφετέριες. Εκεί που παραγγέλνεις, δηλαδή πριν κάνεις χρήση της υπηρεσίας, ζητάς ταυτόχρονα και την απόδειξη. Αν έρθει το φαΐ ή το ποτό χωρίς απόδειξη, τότε κι εσύ δεν πληρώνεις, καθώς προσφορά υπηρεσίας χωρίς απόδειξη είναι σαν να μην υπήρξε.

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Κι αν έρθει η απόδειξη, φας πιείς και σηκωθείς να φύγεις; Θα τρέχει το γκαρσόνι κατοστάρι να σε προλάβει. Το έχω κάνει αυτό εντελώς κατά λάθος: ξεχάσαμε να πληρώσουμε τον καφέ, φύγαμε και μετά τρέχαμε εμείς κατοστάρι πίσω να διορθώσουμε το λάθος μας και βρήκαμε μια σερβιτόρα έτοιμη να βάλει τα κλάματα.
   Μην ξεχνάς ότι σε αντίθεση με τον εστιάτορα τα στοιχεία του οποίου είναι ευκόλως προσβάσιμα, ο πελάτης τρώει και πίνει ανώνυμα.
   Όταν θέλει η εφορία, μια χαρά βρίσκει τους παράνομους και βάζει τα πρόστιμα. Ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν: βλ 4 τυρόπιτες. Τόσοι αργόσχολοι στο Δημόσιο,ας τους βάλουν τουλάχιστον σε μια εισκοσιτετράωρη γραμμή άμεσου δράσεως να σπεύδουν on the spot. Εμένα αυτή η λύση μου φαίνεται λιγότερο επιστημονική φαντασία από αυτή τη διάταξη. Αλλά δεν χρειάζεται καν αυτό. Τακτικότεροι έλεγχοι και τσουχτερόπτερα πρόστιμα αυτό χρειάζεται. Τόσο απλά.
   I will keep repeating it till I’m blue in the face: TWO WRONGS DO NOT MAKE A RIGHT!!!!!

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Κι αν έρθει η απόδειξη, φας πιείς και σηκωθείς να φύγεις;

    Απλό: θα πληρώσεις τη στιγμή που έρχεται η απόδειξη. Δηλαδή τόσο η παράδοση της απόδειξης όσο και η πληρωμή θα γίνονται πριν την κατανάλωση των φαγητών και ποτών.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Ναι αλλά στην πράξη αυτό δεν γίνεται.
    Πουθενά στον κόσμο δνε γίνεται εκτός κι αν είναι σελφσέρβις. Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι γίνεται, υπάρχει ένα θέμα. Δηλαδή έρχεται από την αρχή ο λογαριασμός – απόδειξη, πληρώνεις, τρως ΟΚ. Αν δεν έρθει η απόδειξη στην αρχή, τότε απλά δεν θα πρέπει να φας. Αφού δηλαδή η συναλλαγή πρέπει να γίνει δια νόμου από την αρχή και εσύ ξέρεις πριν φας ότι δεν θα πάρεις απόδειξη, το ηθικό είναι να σηκωθείς να φύγεις, όχι να φας τζάμπα.
    Ακόμα κι αυτό που τους είχαν υποχρεώσει να κόβουν απόδειξη με το που σερβίρουν για μένα δεν είναι σωστό. Εξ ορισμού η απόδειξη είναι πληρωμής, δηλαδή απόδειξη ότι έχεις ήδη πληρώσει.Το να κόβεις απόδειξη προτού εισπράξεις είναι μια παγκόσμια διεθνής εμπορική πατέντα, από αυτές που μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να σκαρφιστούμε. Αλλά πες είναι περίπτωση που το προϊόν καταναλώνεται επί τόπου, πάει στο καλό.
    Στα εμπορεύματα τα πράγματα περιπλέκονται πιο πολύ, αφού η συνηθισμένη και σωστή σεκάνς είναι: πληρωμή, απόδειξη, ρέστα. Δηλαδή αν είναι να μην πάρεις απόδειξη το ξέρεις αφού έχεις πληρώσει οπότε…..
    Και μη μου πεις να κόβει ο έμπορας απόδειξη πριν εισπράξει, διότι αφενός αυτό είναι εμπορική παράνοια και αφέτερου πάλι αν ΔΕΝ κοπεί από πριν απόδειξη ο πελάτης το μόνο που δικαιούται ηθικά τε και νομικά να πάρει είναι τα πόδια του και να φύγει από το κατάστημα

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Αν δεν έρθει η απόδειξη στην αρχή, τότε απλά δεν θα πρέπει να φας. Αφού δηλαδή η συναλλαγή πρέπει να γίνει δια νόμου από την αρχή και εσύ ξέρεις πριν φας ότι δεν θα πάρεις απόδειξη, το ηθικό είναι να σηκωθείς να φύγεις, όχι να φας τζάμπα.

    Περίπου. Αν έχεις επιλογή να φας αλλού, το σωστό είναι να φύγεις. Αν η ταβέρνα ή καφετέρια ή καντίνα είναι η μοναδική στην περιοχή και σ’ εκβιάζει, τότε φάε και μην πληρώνεις αν δεν σου κόψουν απόδειξη.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Λύκε , ούτε στα Κουφονήσια δεν υπάρχει μόνο μία καφετέρια πια!
    Αλλά και να είναι η μόνη επιλογή, προσωπικώς πάλι θα πλήρωνα προκειμένου να φάω κι ας μην μου εδιναν κι απόδειξη. Αφού το καταναλώνω θα το πληρώσω κιόλας. Μετά, ανάλογα με το πόσο εφικτό είναι, μπορεί και να τον καταγγείλω. Στο κάτω – κάτω, πόσο δύσκολο είναι να ελέγξει το κράτος το μοναδικό εστιατόριο / καφετέρια της περιοχής;
    Τα πράγματα αυτά έχουν επιλυθεί στον πολιτισμένο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Μόνο εμείς ψάχνουμε να επανεφεύρουμε τον τροχό και φυσικά καταλήγουμε με πολυγωνικά εξαμβλώματα αντί της στογγυλής και ομαλής ρόδας.
    Υ.Γ. Κόλλησα στο ‘φάε και μην πληρώνεις’ και δεν είδα το άλλο: αφού η συναλλαγή υποτίθεται θα γίνει στην αρχή, άμα δεν τον πληρώσεις δεν θα σε αφήσει ο εστιάτορας να φας! Εκτός κι αν πάρεις ότι μπορείς από το τραπέζι κι αρχίσεις να τρέχεις!

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Άκυρα όλα: είχα ξεχάσει το κρυφό όπλο του σερβιτόρου, δηλαδή ότι μπορεί να φτύσει μέσα στο πιάτο που θα σου φέρει. Οπότε η μόνη δυνατή σειρά είναι: παραγγέλνεις, τρως και πίνεις, ζητάς απόδειξη, κι αν γίνει ζήτημα δεν ξαναπατάς.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    😆
    Και που το ξέρεις ότι δεν φτύνει έτσι κι αλλιώς;
    What you don’t know won’t hurt you!
    😆

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Άμα κουβαλάει καμιά γρίπη των χοίρων ή κι εγώ δεν ξέρω τί; Πολλά νοσήματα μεταδίδονται με το σάλιο.

    (Οι σερβιτόροι φτύνουν για εκδίκηση, όχι για διασκέδαση – ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω).

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Φυσικά και φτύνουν για εκδίκηση. Όμως εκδίκηση για τι; Αυτό είναι το θέμα, Μπορεί απλά να εκδικούνται και τη μοίρα τους, που τους πέταξε να δουλεύουν για 500 ευρώ ορθοστασία τρεχάλα και σερβιριλίκι. Το οποίο σερβιριλίκι, μαζί με το πωλητιλίκι, είναι οι 2 απασχολήσεις εξ ορισμού κατώτερες και άρα ντροπή για τον κάθε Έλληνα, ακόμη κι αν έχει τελειώσει μόνο το Δημοτικό. Συνδύασέ το αυτό με τους μισθούς πείνας κι έχεις την τέλεια συνταγή για φτύσιμο.
    Ελπίζω κι εγώ να υπερβάλλω, βέβαια 🙂

 2. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Ἐπὶ τοῦ ὄρους ὁμιλία:

  13 Εἰσέλθατε διὰ τῆς στενῆς πύλης· ὅτι πλατεῖα ἡ πύλη καὶ εὐρύχωρος ἡ ὁδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ἀπώλειαν, καὶ πολλοί εἰσιν οἱ εἰσερχόμενοι δι’ αὐτῆς·

  14 τί στενὴ ἡ πύλη καὶ τεθλιμμένη ἡ ὁδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ζωήν, καὶ ὀλίγοι εἰσὶν οἱ εὑρίσκοντες αὐτήν!

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκε ένα άλλο: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=19415
   Στο οποίο έγραψα σχόλιο.
   Το είδα το άρθρο και μου ήρθε ντουβρουτζάς. Τόσο για τη διάταξη, όσο και για το είδος της δημοσιογραφίας. Πάντως είναι λίγο συγκεχυμένο το για το που ισχύει η διάταξη. Αν ισχύει δηλαδή από τώρα και για τα εμπορεύματα ή όχι.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    «Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής»

    Συμφωνώ.

 3. Παράθεμα: LICENSE TO STEAL | alienellin

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s