ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ

ΟΚ. Η διπλωματική τακτική που ο ΣΥΡΙΖΑ κράζει ως αβουλία πέτυχε. Τη δόση την πήραμε, συμβιβασμός  μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας επετεύχθη, ελαφρύνσεις στο χρέος έγιναν και μετά τις γερμανικές εκλογές μας βλέπω και για ένα κουρεματάκι πάλι, να ειδοποιήσω των Φώντα και την Αλίν.

Αλλά δεν ξεκρεμαστήκαμε. Εκκρεμούμε. Συνεχίζουμε να εκκρεμούμε.

Εκκρεμούμε με τον ευρύτερο, μεγαλύτερο και σημαντικότερο τρόπο που εκκρεμούσαμε εδώ και δεκαετίες. Και μέχρι να μεταρρυθμιστούμε θα συνεχίζουμε να εκκρεμούμε.

Εκκρεμούμε όχι για τους λόγους που φωνάζει η αντιπολίτευση και ο κύριος Βαρουφάκης. Εκκρεμούμε όχι για λόγους ποσοστών, οικονομικών μεγεθών και μαθηματικών εκτιμήσεων. Εκκρεμούμε γιατί τα τρία κακά της μοίρας μας παραμένουν.

Μάχονται λυσσαλέα, ορμάνε σαν μυθικά τέρατα μέσα απ’ τα σπλάχνα της αντιπολίτευσης˙ κινούνται ύπουλα σαν τη διμούτσουνη  οχιά μέσα στα σωθικά της κυβέρνησης, υφαίνοντας διαπλοκή και ενισχύοντας συμφέροντα και συντεχνίες στα παρασκήνια, πασχίζοντας ταυτόχρονα να συντηρούν τη βιτρίνα της μεταρρύθμισης˙ ξεχύνονται χωρίς φραγμούς μέσα από τους βαθμούς της πάσης φύσεως δημόσιας διοικητικής ιεραρχίας˙ εκδηλώνονται ανερυθρίαστα  και με πάθος στα εγωιστικά θέλω των απλών πολιτών.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η κλωστή της Μεταρρύθμισης από την οποία κρέμεται η Ελλάδα και το μέλλον της – η ίδια η υπόστασή της σαν έθνος, είναι πολύ λεπτή.

Mission Μεταρρύθμιση.

Ποιος τολμάει  να βάλει αυτό το στοίχημα και να τα βάλει με το Τέρας των Αντιμεταρρυθμιστικών Δυνάμεων;  Πως θ’ αλλάξουμε μυαλά; Πως θα καταλάβουν  όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον και τελευταίο πολίτη, ότι το πρόβλημά μας δεν είναι και δεν ήταν ποτέ το χρέος, αλλά ο τρόπος που δημιουργήθηκε αυτό το χρέος;

Θα μεταρρυθμιστούμε; Σας επισημαίνω ότι  το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σήμερα είναι αυτό που υπόσχεται revival της δεκαετίας που θεμελιώθηκαν οι βασικές οικονομικές πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ και που παγιώθηκαν οι καταστροφικές εγωκεντρικές κοινωνικές συμπεριφορές  ως Τρόπος Ζωής.

So personally, I’m not holding my breath.

This entry was posted in ΞΕΝΟΥΦΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ALINE and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Χρειάζεται άλλη κουλτούρα, συζήτησης, διαλόγου, ανύπαρκτη ουσιαστικά στην Ελλάδα.

  Παράδειγμα: δύο Έλληνες, συζητούν –υποτίθεται– για το πρόβλημα των ναρκωτικών.

  Α: Οι έμποροι φταίνει!
  Β: Κρεμάλα που τους χρειάζεται!
  Α: Ακριβώς! Να επανέλθει η θανατική ποινή!
  Β: Στο Σύνταγμα να τους εκτελούνε!
  Α: Όχι που τους έχουνε φυλακή και τους δίνουνε και άδεια!
  Β: Ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται να βάλει τάξη!

  Χωρίς καμιά ανταλλαγή επιχειρημάτων κατέληξαν στο (προαναγγελθέν) συμπέρασμα ότι η λύση για τα ναρκωτικά είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής. Ούτε που τους πέρασε απ’ το μυαλό να ελέγξουν την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ θανατικών ποινών και μείωσης της εγκληματικότητας. Σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή, τι συμβαίνει με την εγκληματικότητα όταν ο αριθμός των εκτελέσεων αυξηθεί ή μειωθεί; Υπάρχει αντίκτυπος; Γιατί να τα ρωτήσουν αυτά, αφού εξ αρχής γνωρίζουν –άγνωστο πώς βέβαια– τη λύση του προβλήματος.

  Φυσικά με τον ίδιο τρόπο πραγματεύονται και τα προβλήματα που αναφέρεις στην ανάρτηση. Ουρλιάζουν την πρώτη ιδέα που θα τους κατέβει στο μυαλό και τέρμα.

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Εγώ πάλι δε νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι κυρίως αξιακό με την ευρύτερη έννοια. Το ξέρω ότι ισχυρίζεσαι ότι η Ελλάδα πάντα έτσι ήταν και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι στοιχεία τέτοια πάντα θα πρέπει να υπήρχαν, αν και δεν ήμουν εκεί. Αυτό που νομίζω όμως ότι έγινε είναι ότι από τη δεκαετία του 80 και μετά, που άρχισε να εισρρέει αβάδιστο χρήμα και να σκορπίζεται αφειδώς δεξιά και αριστερά, καλλιεργήθηκαν συστηματικά όλα τα ανθρώπινα ελαττώματα (διότι όλοι οι άνθρωποι προτιμάνε από τη φύση τους τον εύκολο δρόμο, απλώς οι δυτικές κοινωνίες είχαν την ευκαιρία να τα στριμώξουν αυτά τα ελαττώματα σε ένα παπούτσι αιώνες πριν) ή αν θέλεις κι Ελληνικά χούγια δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, που οδηγούν την κοινωνία σε αποσύνθεση. Οκνηρία, πονηριά, παγαποντιά, εγωϊσμός, sense of entitlement κλπ. Όλα αυτά έγιναν κοινωνικά αποδεκτά, η νόρμα, το επιβεβλημένο να μη σου πω («Είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του», ‘Τσοβόλα δώστα όλα» , «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»π.χ.) και καταλήξαμε η εργασία π.χ. να είναι μόνο για τα κορόιδα . Αναφέρω την εργασία γιατί θεωρώ την απώλειά της ως κοινωνική και ανθρώπινη αξία θεμελιώδη για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Άρα αυτό που μας λείπει είναι να φτιάξουμε άλλη εργασιακή κουλτούρα, άλλη κοινωνική κουλτούρα, άλλη κουλτούρα τελεία, τέλος πάντων. Άντε να το κάνεις αυτό όταν η Αξιωματική σου κερδίζει συνεχώς και περισσότερους ψηφοφόρους προσφέροντας σε πιατέλα το καταραμένο «path of least resistance».

   Άσχετο: το Twitter δεν με ειδοποιεί πάντα αν κάποιος με κάνει follow, ξέρεις γιατί; Άλλαξα τις επιλογές που μου είπες αλλά ενώ τώρα με ειδοποιεί όταν κάποιος που δεν με ακολουθεί μου απάντησε σε κάτι, καμιά φορά δεν με ειδοποιεί όταν με ακολουθήσει κάποιος καινούργιος.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Δεν διαφωνούμε. Οι παρατηρήσεις σου είναι ορθές. Αυτό που τόνισα είναι η απουσία του τρόπου σκέψης που οδηγεί στην εύρεση των πραγματικών αιτίων των προβλημάτων. Βέβαια όταν δεν ξέρουμε τα αίτια, κι οι λύσεις που θα προτείνουμε θα είναι λάθος.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Μήπως χάνεται το ημέιλ του Twitter σε κάποια σπαμοπαγίδα;

    Πάντως κάπου είχα διαβάσει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ένα tweet φτάνει πάντα σ’ όσους ακολουθούν τον αποστολέα. Αν χάνονται tweets, γιατί να μη χάνονται κι άλλου είδους μηνύματα του Twitter;

   • Ο/Η alienellin λέει:

    «Αυτό που τόνισα είναι η απουσία του τρόπου σκέψης που οδηγεί στην εύρεση των πραγματικών αιτίων των προβλημάτων.»

    Ο τρόπος σκέψης δεν υπάρχει γιατί δε συμφέρει: θα οδηγήσει μοιραία σε αυτοκριτική. Όταν έχουν χαθεί τόσες αξίες, η αυτοκριτική είναι το τελευταίο πράγμα που θα περάσει από το μυαλό.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    «Μήπως χάνεται το ημέιλ του Twitter σε κάποια σπαμοπαγίδα;»

    Δε φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επειδή στην αρχή μου είχε συμβεί να μη με ειδοποιήσει ότι με ακολουθούσαν κάποιοι που μάλλον ήταν οι ίδιοι σπαμ, δεν έδωσα σημασία. Αλλά τώρα βλέπω ότι το κάνει και για άτομα που μάλλον είναι legit.

    Δηλαδή εμένα από την αρχή μου κάνει περίεργα. Μυστήριο. Τεσπάν, μικρό το κακό.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Πράγματι, αν υπήρχε θα οδηγούσε και σε αυτοκριτική

    (Προσπαθώ να σκεφτώ πότε υπήρχε αυτοκριτική).

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Η αυτοκριτική δεν μπορεί να ιδωθεί άμεσα, είναι απλά συνέπεια της υπευθυνότητας. Εγώ επιμένω ότι η τελευταία υπήρχε περισσότερο προτού η ανευθυνότητα αναχθεί σε υπέρτατη αξία μέσω της συστηματικής επιβράβευσής της με διορισμούς, πάσης φύσεως δωράκια και γενικευμένη αμνηστία. Φερ ειπέιν και δε νομίζω ότι μπορείς να φέρεις αντίρρηση σε αυτό, υπήρξαν εποχές που οι συνδικαλιστές δεν έχαιραν τέτοιας απλόχερης ανεκτικότητας.΄

    Υ.Γ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΟΎΜΑΣΤΕ

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Πράγματι οι Φωτόπουλοι πήραν το πάνω χέρι το 1981, όταν ήρθε «ο λαός στην εξουσία». Αλλά ήταν η μετεμφυλιακή Ελλάδα καλή;

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Ε πάντως τόσο χάλια δεν ήταν! Εκτός από τους συνδικαλιστές άνθισαν κι άλλες παθογένειες, από την αργομισθία ως αυτοσκοπός μέχρι την ανοχή στις μολότοφ.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Τότε υπήρχαν παρακράτος, φυλακές κι εξορίες, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας… Πήγαινες να πιάσεις δουλειά και την άλλη μέρα έβρισκαν κάτι τύποι το αφεντικό σου και του ‘λεγαν να σ’ απολύσει διότι είσαι αριστερός. Τα ίδια και στην επόμενη δουλειά που έβρισκες, και στη μεθεπόμενη κτλ.

    Αυτά τα εκμεταλλεύτηκε περίτεχνα ο Ανδρέας Παπανδρέου με το σύνθημά του «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» για ν’ αντικαταστήσει τις παλιές παθογένειες με τις καινούργιες.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    «Τότε υπήρχαν παρακράτος, φυλακές κι εξορίες, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας…»
    Μα δεν αντικαταστάθηκαν οι παλιές με τις καινούργιες παθογένειες. Απλά προστέθηκαν καινούργιες πάνω στις παλιές και -επαναλαμβάνω-επαυξήθηκαν οι παλιές ! Διότι τώρα δεν υπάρχει παρακράτος και πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Ας γελασω! Μόνο οι φυλακές κι οι εξορίες καταργήθηκαν κι αυτό σχετικό είναι: το υγιές κομμάτι της κοινωνίας περιθωριοποιείται συστηματικά και αν είναι τυχερό, αυτοεξορίζεται .
    Υ.Γ. Οι φυλακές κι οι εξορίες είναι απαράδεκτες βέβαια, αλλά ξεχνάς ότι η χώρα είχε βγει από έναν εμφύλιο. Επιπλέον, αφορούν εν πολλοίς αποκλειστικά τη λειτουργία του κράτους και όχι τη μενταλιτέ ενός ολόκληρου λαού. Κι εδώ θα μιλήσω από προσωπική εμπειρία (και ναι θα επανέλθω στο θέμα του work ethic διότι είναι ακρογωνιαίος λίθος): Τη δεκαετία του 80, το να είσαι νέος και να έχεις όνειρα απέκλειε εξορισμού το να ονειρεύεσαι έναν διορισμό στο Δημόσιο, εκτός κι αν πήγαινες για λειτούργημα (δάσκαλος, γιατρός κλπ). Οι διοικητικοί δημόσιοι υπάλληλοι ήταν οι κακομοίρηδες της υπόθεσης, σπρωγμένοι εκεί από ανάγκη ή / και ανικανότητα. Πάντως δεν ήταν ούτε όνειρο ούτε καν επαγγελματικός προσανατολισμός. Fast Forward 20 χρόνια μετά και δεν υπάρχει ούτε ένας νέος που να μην έχει γαλουχηθεί με το όνειρο μιας θεσούλας και -πρόσεξε – με το σκοπό να δουλεύει από λίγο έως καθόλου. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο ποστ.
    Στο 2:00 και στο 3:10

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Steven Levitt, Stephen Dubner: Freakonomics:

    Women are eager to date military men, policemen, and firemen (possibly the result of a 9/11 Effect) along with lawyers and doctors; they generally avoid men with manufacturing jobs.

    Θα ήταν ενδιαφέρον να έψαχνε κανείς στις βάσεις δεδομένων των ελληνικών ιστοτόπων γνωριμιών για τα επαγγέλματα των ανδρών που έλκουν περισσότερο τις Ελληνίδες.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Ναι θα ήταν ενδιαφέρον.
    Γιατί έλκουν και όχι ελκύουν; Έλκω και ελκύω είναι άλλα ρήματα αλλά εξίσου δύσκολα στις κλίσεις τους.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις το έλκω απ’ το ελκύω. Το λεξικό γράφει ότι ελκύω σημαίνει έλκω, αλλά και θέλγω, γοητεύω, σαγηνεύω. Όσο για το έλκω, σημαίνει μεταφορικά και ελκύω.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Το έλκω έλκει το ελκύω και το ελκύω ελκύει το έλκω! (Ή μήπως το έλκω ελκύει το ελκύω και το ελκύω έλκει το έλκω; Σα γλωσσοδέτης δεν ακούγεται; Εν πάση περιπτώσει, η έλξη είναι αμοιβαία και ισχυρή).

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Απ’ ότι κατάλαβα έχουν κοινή προέλευση ετυμολογικά. Οι Αόριστοι είναι ένα δράμα δεν μπορώ να τους κλίσω 🙂 με τίποτα. Οι μαύρες τρύπες της Δημοτικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s