ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ

Τώρα σοβαρά παιδιά. Καταλαβαίνω την αγανάκτησή σας. Τη μοιράζομαι κιόλας. Άνεργος γαρ. Ο κύριος Πέτρος Δούκας μας συνιστά –  nay – υποδεικνύει και μάλιστα επιτακτικά, να προσφέρουμε τζάμπα δουλειά δεξιά κι αριστερά. Να μας ΚΑΛΕΣΕΙ η πολιτεία, λέει, κάτι σαν επιστράτευση δηλαδή, να δουλέψουμε, σε ό,τι να’ ναι κιόλας, αμισθί. Για το καλό μας, μάλιστα, βρε κουτά. Έτσι, για να ξελαμπικάρουμε λίγο. Δεν επεκτείνομαι, επεκτάθηκαν άλλοι, οι περισσότεροι. Ας αρκεστώ στο να πω ότι ακόμη και  σύμφωνα με τους κανόνες του εθελοντισμού, δηλαδή της προσφοράς εργασίας για φιλανθρωπικό σκοπό ή τουλάχιστον το σκοπό της αρεσκείας του καθενός: «Ο εθελοντισμός δεν είναι υποκατάστατο της αμειβόμενης εργασίας».

Πολύ τη συμμερίζομαι λοιπόν, την αγανάκτησή σας.

Αλλά πείτε όμως. Εκτός από το ηθικόν της υπόθεσης, δε σας κάνει τίποτα άλλο εντύπωση; Μπα, δεν εννοώ ούτε το θράσος της εκφοράς μιας τέτοιας – φασιστικής να την πω, γκουλαγκικής να την πω, μεσαιωνικής να την πω…το βρήκα!- γαλερικής πρότασης. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν πρέπει να σας κάνει εντύπωση.

Άλλος ένας εκπρόσωπος των ανερυθρίαστων ταξιαρχιών που προσπαθεί να μας κατατάξει σε μια δικής του επινόησης άδικη κι ανεκδιήγητη ταξιαρχία. So far so normal.

Kάτι άλλο δε σας ξενίζει;

Εντάξει, να το πάρει το ποτάμι. Εμένα περισσότερο απ’ όλα μ’ ενοχλούν τα λογικά κενά της πρότασης, η μαθηματική λούμπα, η ασχετοσύνη με το άθλημα που λέγεται πραγματικότητα.

Και συγκεκριμένα, η παρακάτω φράση είναι που  μου τσιγκλάει τα νεύρα, τα τραβάει με λύσσα και τα πλέκει γαλλικά κοτσιδάκια: «Όλοι η άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας».

Παρατηρήστε τα εξής 2 θεμελιώδη λάθη στην παραπάνω συλλογιστική:

Δούκας fail 1: Αν ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει χρήματα να πληρώσει εργαζόμενους, τότε δεν τους έχει εξ ορισμού κι ανάγκη.

Δούκας fail 2: Ο δημόσιος τομέας, πάλι, πληρώνει ήδη υπεραρκετούς υπεράριθμους.

Άρα ακόμα και όποιος δε βρίσκει κανένα απολύτως ηθικό κόλλημα στην πρόταση Δούκα, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η πραγματικότητα την καθιστά περιττή.

ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΕΡΑ ΜΑΣ

Από τη πρόταση του κου Δούκα διάβασα μόνο την επίμαχη περί ταξιαρχιών ενότητα με τον τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». (Τον αρχικό τίτλο γιατί σε άλλο άρθρο τον ανασκεύασε σε «Πανστρατιά», για να ενεργοποιήσει το εθνικό μας φιλότιμο μάλλον – εμπρός για την πατρίδα παλικάρια. Τεσπάν, whatever.)  Δεν τολμάω να διαβάσω παρακάτω. Τα νεύρα του άνεργου δοκιμάζονται αρκετά και υπό κανονικές συνθήκες. Ένα μόνο θα πω: να πας εσύ να μαζεύεις τα σκουπίδια από τις παραλίες, κύριε Πέτρο Δούκα, παρέα με τις ορδές – σόρυ- ταξιαρχίες  των (από σας) διορισμένων: δημοτικών τεμπελόσκυλων, δημόσιων ανειδίκευτων και διοικητικών κοροϊδευουμεαλλήλων,  εφοριακών / πολεοδόμων / λοιπών λαδωμένων δυνάμεων.

How’s that for a proposal…..

Advertisements
This entry was posted in ΞΕΝΟΥΦΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ALINE and tagged , . Bookmark the permalink.

13 Responses to ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Εθελοντικά ή με το ζόρι;

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Θα ‘κληθούν’. Preferably από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης.
   Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά Λύκε!

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Επιστράτευση δηλαδή; 🙂

    Ευχαριστώ! Καλή Χρονιά κι απο μένα!

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Όχι επιστράτευση. ΠΟΙΝΗ. Ποινή για το έγκλημα του διορισμού σε αργομισθία και την αποδοχή της αργομισθίας.
    Μα για σκέψου πόσο χαμένο ΑΕΠ πήγε, πάει και θα πάει από αργόμισθους. Αφού τους πληρώνουμε που τους πληρώνουμε, ας κάνουν και καμιά δουλειά. Εμένα που δε με πληρώνει κανείς θα με βάζει κάτεργο να μαζεύω τις ελιές των άλλων; Μέχρι και στην Κίνα θα καταργηθούν λέει τα στρατόπεδα εργασίας.

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Δηλαδή ο Δούκας θέλει να μας κάνει Κίνα;

    Η αρχική ιδέα πίσω απ’ τη σκέψη του είναι ορθή: πολλοί πόροι της χώρας μένουν αναξιοποίητοι, μεταξύ αυτών το άνεργο εργατικό δυναμικό. Τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε.

    Μέχρι εδώ καλά. Φυσικά ο Δούκας δεν είναι ο πρώτος που κάνει αυτή τη διαπίστωση. Αναρωτιέμαι πόσοι άλλοι πριν απ’ αυτόν επιχείρησαν να μετριάσουν αυτήν την αρνητική συνέπεια της ανεργίας.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Κι όμως η σκέψη του είναι λάθος. Πρώτον, ως πολιτικός θα έπρεπε να σκέφτεται πρωτίστως το αναξιοποίητο δυναμικό που ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ και δημιουργεί ανεργία στους υπόλοιπους και μάλιστα με άμεση ευθύνη του πολιτικού συστήματος.
    Δεύτερον, το ‘τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τους άνεργους’ είναι ταυτόσημο με το ‘τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη ώστε να αξιοποιούνται εργαζόμενοι και αμοιβόμενοι σαν άνθρωποι οι άνεργοι’ και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί το πρώτο στάδιο της συλλογιστικής της γαλέρας!
    Δηλαδή θέλω να πω ότι ‘αξιοποίηση των ανέργων’ ≡ ‘αξιοποίηση σε αμοιβόμενη εργασία’. Αλλιώς δεν είναι αξιοποίηση αλλά εκμετάλλευση.
    Με το μπαρδόν για το μαθηματικόν. Επηρεάστηκα από το φυσικόν σε αυτό εδώ το άρθρο (αν και πάντα σιχαινόμουνα τη Φυσική, αυτή η αναλογία μου άρεσε) http://www.georgakopoulos.org/work/ideas/greeks/

   • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Ωραίο το άρθρο του Γεωργακόπουλου.

    Λέω ότι η αφετηρία της σκέψης του Δούκα είναι σωστή. Το υπόλοιπο χάνει βέβαια…

 2. Ο/Η alienellin λέει:

  Άσχετο: όταν ήμουν στο Δημοτικό (δε θυμάμαι ποια τάξη αλλά από τις μικρές), μια δασκάλα που φοβόμουνα (δε θυμάμαι ποια) μας κοίταξε έναν – έναν όλη την τάξη με μίσος, έκανε τα μάτια της χαραμάδες και μας σφύριξε σιγά κι απειλητικά κάτι σαν: «ακούστε καλά μικρά αποβράσματα της κοινωνίας, πριν από το ‘και’ δεν μπαίνει κόμμα, το καταλάβατε σκ_παιδα, άμα δω κόμμα πριν από το ‘και’ θα σας κρεμάσω ανάποδα και θα σας μαστιγώσω αλύπητα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί». Οκ, μπορεί να υπερβάλλω λίγο. Πάντως αυτός ο κανόνας μου έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό. Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπω όλο και πιο πολλά κόμματα πριν από τα ‘και’ συν το ότι στα Αγγλικά δεν ισχύει αυτός ο κανόνας, ή έτσι νομίζω (Είμαι 95% σίγουρη. Είχα ένα πολύ καλό βιβλίο -ναι ολόκληρο βιβλίο- για τα σημεία στίξης στα Αγγλικά αλλά φυσικά δεν μπορώ να το βρω τώρα που το θέλω).

  Για τα Ελληνικά τι λες;

  • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

   Στα Αγγλικά μπορείς να γράψεις: A, and B, and C, όπως και A, or B, or C.

   Για τα Ελληνικά δεν είμαι σίγουρος. Έχω ακούσει κι εγώ τον κανόνα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύομαι να τον ακολουθήσω διότι χωρίς τα κόμματα δημιουργούνται αμφισημίες. Είν’ έν’ απ’ τα πράγματα που θα ήθελα να ψάξω σε μια νεοελλληνική γραμματική.

  • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

   Στ’ Αγγλικά μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ βρετανικών κι αμερικανικών κανόνων. Αν δεν απατώμαι υπάρχει αμερικανικό σύγγραμμα που συνιστά να μπαίνει ‘s ακόμα και μετά από s, π.χ. Jesus’s disciples. Υποθέτω ότι τώρα με το Διαδίκτυο οι κανόνες των δύο όχθεων του Ατλαντικού θα ‘χουν γίνει αχταρμάς…

 3. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Πρώτη Διαφήμιση από Πρακτορείο Εθελοντικής Εργασίας!

  Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, ανταποκρινόμενοι στην ιδέα του Πέτρου Δούκα, έσπευσαν να απολύσουν τους υπαλλήλους τους, που επιβάρυναν την επιχείρησή με τη μισθοδοσία τους και τους αντικατέστησαν με πρόθυμους εθελοντές, οι οποίοι έρχονται σε καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη, καθώς τα κέρδη δεν θα πηγαίνουν πλέον χαμένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s