ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο στις Σκουριές. Δε θα σταθώ και πολύ σ’ αυτό γιατί δεν είναι και το προκείμενο. Ξέρω τι λένε οι κάτοικοι που δε θέλουν την επένδυση, ξέρω και τι ισχυρίζεται η εταιρεία. Μέχρις εκεί. Ούτε ειδικός είμαι ούτε έχω εντρυφήσει στο θέμα, ούτε αρμόδιος είμαι για να βγάλω απόφαση. Ο αρμόδιος για να βγάλει την απόφαση και να λήξει το θέμα σε ένα ευνομούμενο κράτος θα ήταν η Δικαιοσύνη.

ΘΑ ήταν. Από αυτό το ΘΑ και μετά ξετυλίγεται ένα εφιαλτικό κουβάρι  σκέψεων γύρω από τα τεκταινόμενα στις Σκουριές που οδηγεί στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ πιο σκοτεινή κι επικίνδυνη ακόμα  κι απ’ ότι φαίνεται.

Μετά αυτό το αυθόρμητο ΘΑ, με τρόμο συνειδητοποίησα  ότι το γεγονός ότι ελληνική δικαιοσύνη έχει προς το παρόν αποφασίσει δε μου προσφέρει την απαραίτητη σιγουριά ότι η απόφαση η οποία πήρε είναι ορθή και δίκαιη . Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι για κάποιους λόγους, που σχετίζονται με προηγούμενες ποικίλες αμφιλεγόμενες αποφάσεις της και με τον άδικο και κοινωνικά επιζήμιο τρόπο που προάσπισε τα μισθολογικά της συμφέροντα, δεν  πολυέχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ένα το κρατούμενο.

Και ποιος να έχει δίκιο; Οι κάτοικοι; Κι αν είναι σαν τους  νεοελλήνες που  καταστρέφουν με μανία το περιβάλλον εφόσον τους βολεύει και διαμαρτύρονται μόνο όταν η καταστροφή θίξει το μίζερο προσωπικό τους μικροσυμφέρον; Αν είναι πρεσβευτές του «μια θεσούλα στο Δημόσιο για να ξυνόμαστε, ένα κορόιδο τουρίστα  να  κοροϊδεύουμε κι οι επενδυτές είναι κακοί ιμπεριαλιστές φτου κακά»; Να πιστέψω τους κάτοικους που φλόμωσαν το χωριό που υποτίθεται πως θέλουν να προστατεύσουν, τα ίδια τους τα παιδιά,  με καιγόμενα ελαστικά; Που διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους εισέπνευσαν δακρυγόνα, ενώ οι ίδιοι τα εξανάγκασαν να τρώνε να πίνουν και ν’ αναπνέουν απείρως χειρότερα  σωματίδια από αυτά των δακρυγόνων για εβδομάδες μετά;

Μπα….

Άρα έχει δίκιο η Αστυνομία; Ποια Αστυνομία; Αυτή που πετάει αβέρτα τα χημικά δακρυγόνα για ψύλλου πήδημα, σε νέους , γέρους, εθνικούς ήρωες ακόμα και μωρά παιδιά; Που δέρνει συλληφθέντες  αλύπητα κι οι μαρτυρίες που της αποδίδουν ακροδεξιές συμπεριφορές πληθαίνουν μέρα με τη μέρα;

Μπα….

Οκ, αλλά την  εταιρία;  Την πιστεύουμε την εταιρία; Τι να σου πω παιδάκι μου;…Με τέτοια διαπλοκή και διαφθορά, τέτοια επιχειρηματική φαυλότητα και κακοδιαχείριση ανθρώπινων τε και φυσικών πόρων που είδαμε στη χώρα τούτη, την εταιρεία να πιστέψω;

Μπα….

Εντάξει. Τότε πίστεψε τα μάτια σου. Εντάξει. Είπα. Τα μάτια μου να τα πιστέψω. Αλλά να τα πιστέψω; Διότι ας πούμε με τον τίτλο που κυκλοφορεί το παρακάτω βίντεο, είτε δεν τα πιστεύουν άλλοι τα μάτια τους, είτε εγώ κακώς πιστεύω τα δικά μου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ λέει η λεζάντα. Δείτε το εσείς και πείτε μου ποιον βλέπετε να επιτίθεται σε ποιον.

Κατά τα άλλα είναι όντως ‘σκηνές σοκ’. Διότι τη βία της εξουσίας και τη βία των αντιεξουσιαστών τις έχω ξαναματαδεί, αν και όχι στο συγκεκριμένο βίντεο. Στο συγκεκριμένο βίντεο βλέπω έναν μανιασμένο όχλο να εκτοξεύει  χυδαίες κι ανατριχιαστικές απειλές μίσους και  θανάτου σε συνανθρώπους με φόντο ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο.

Βίντεο από τη ρίψη δακρυγόνων στο σχολείο δεν έχω δει, αλλά και να δω να το πιστέψω ή θα γράφει ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ MAT;

Απ’ όλα αυτά ένα κατάλαβα, ένα συμπερασμα έβγαλα: Όταν η Αστυνομία διαψεύδει τους πολίτες και οι πολίτες την Αστυνομία κι οι δύο σού ακούγονται εξίσου αναξιόπιστοι,  καιρός να καταλάβεις ότι κάτι έχει πάει πολύ, μα πάρα πολύ στραβά. Κι ότι αυτά που είδαμε σήμερα στις Σκουριές μοιάζουν εφιαλτικά πολύ με προάγγελο χειρότερων κακών.

Διότι στην πραγματικότητα το πρόβλημα εκεί απορρέει από και ενσωματώνει σε συμπυκνωμένη μορφή  την κατάντια στην οποία έχουμε περιέλθει ως Έθνος. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, το μίσος φουντώνει και θεριεύει και βρισκόμαστε πολύ κοντά σ’ έναν εμφύλιο. Άσπροι καπνοί  έναντι μαύρων καπνών. Για αρχή. Μετά βλέπουμε. Όλοι εναντίον όλων, ανάλογα το συμφέρον.

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τους φορείς, τις διαδικασίες αλλά και στους συμπολίτες είναι ίσως ο πιο θεμελιώδης συνδετικός ιστός μιας κοινωνίας, μιας οικονομίας, ενός Κράτους, ενός Έθνους. Και το πρόβλημα στις Σκουριές αναδεικνύει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο το γεγονός ότι αυτή η εμπιστοσύνη έχει πια χαθεί.

Στις Σκουριές χτυπάει σήμερα η βρόμικη καρδιά του Ελληνικού Προβλήματος. Καιρός να την αφουγκραστούμε.

This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

  1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

    Οι κάτοικοι; Κι αν είναι σαν τους νεοελλήνες που καταστρέφουν με μανία το περιβάλλον εφόσον τους βολεύει

    Αν κρίνουμε απ’ τ’ αυθαίρετα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s