ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ;

Που πήγαν;

Που χάθηκαν;

Που εξαφανίστηκαν;

Μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε τους αγανακτισμένους της πάνω και της κάτω πλατείας;

Δυο χρόνια πριν ήταν παντού. Με τα συνθήματά τους, τις μούντζες τους και τα αγανακτισμένα αιτήματά τους. Αυτοί και οι αναπόφευκτη ουρά τους: οι κουκουλοφόροι, οι μολότοφ, οι βανδαλισμοί και η καταστροφή της πόλης.

Χάθηκαν. Λούφαξαν. Εξανεμίστηκαν. Εξατμίστηκαν.

Κι εγώ προσωπικά πολύ παιδεύομαι για να το εξηγήσω.

Σίγουρα τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ότι πριν από 2 χρόνια, άρα τι;

Ίσως κουράστηκαν, βαρέθηκαν κατέθεσαν τα όπλα. Αποκαμωμένοι από έναν άνισο αγώνα αποφάσισαν να δεχτούν τη μοίρα τους και τον ανηφορικό δρόμο που μας περιμένει όλους ως μέλη ενός έθνους που βάρεσε κανόνι. Ίσως δηλαδή τελικά να παραδέχτηκαν και να αποδέχτηκαν ότι αυτό έγινε: η Ελλάδα βάρεσε κανόνι, λεφτά δεν υπάρχουν και ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Ίσως πάλι να ισχύει αυτό που εξαρχής υποστήριζα: ότι ο κόσμος που κατέβαινε στις πλατείες αγανακτισμένος απαρτίζονταν κυρίως και πρωτίστως από τους προνομιούχους του ιδιόμορφου ελληνικού σοβιέτ, τους πολίτες α΄ κατηγορίας δημόσιους υπάλληλους και τα μέλη όλων των λοιπών κλικών που πάλευαν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν τα κακώς κεκτημένα.

Ίσως αυτός ο κόσμος λοιπόν, αφού είδε ότι θίγεται λιγότερο απ’ όλους, ότι διατήρησε σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό τα προνόμιά του, ότι σε σύγκριση με τους πολίτες β’ κατηγορίας ιδιωτικούς υπάλληλους, συνταξιούχους και άνεργους είναι πασάς στα Γιάννενα, να αποφάσισε ότι πήρε σε μεγάλο βαθμό αυτό που ήθελε, να ικανοποιήθηκε και η αγανάκτησή του να καταλάγιασε.

Από την άλλη οι κλίκες και οι προνομιούχοι αυτού του τύπου σπανίως ικανοποιούνται με κάτι λιγότερο από το μέγιστο. Αναθρεμμένοι και βολεμένοι σ’ ένα καθεστώς που τους επέτρεπε να έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη με τη λιγότερη προσπάθεια, δύσκολα βγαίνουν απ’ το βάλτο της ψευδαίσθησης ότι έχουν πάντα δίκιο, ότι δε φταίνε σε τίποτα κι ότι όλος ο κόσμος τους χρωστάει.

Χάθηκαν; Λούφαξαν; Εξανεμίστηκαν; Εξατμίστηκαν;

Ή μήπως παραμονεύουν σαν τα θηρία το θύμα τους πίσω από χαραμάδες και κάτω από σανίδες, ψηφίζοντας κι ενισχύοντας παντοιοτρόπως την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά; Ή μήπως σιγοβράζουν στις προσωρινές κρυψώνες τους, διαβρώνοντας το σύστημα σιωπηλά κι εκ των έσω, περιμένοντας «την ώρα τη στιγμή που τη ρεβάνς θα πάρουν»;

Είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο. Αλλά αν έχει κανείς καμιά καλύτερη εξήγηση, παρακαλώ να μου την πει. Να μη μείνω με την απορία, κρίμα είναι.

This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ;

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  http://real-democracy.gr/

  Forbidden

  You don’t have permission to access / on this server.

  Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

 2. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Ίσως πάλι να ισχύει αυτό που εξαρχής υποστήριζα: ότι ο κόσμος που κατέβαινε στις πλατείες αγανακτισμένος απαρτίζονταν κυρίως και πρωτίστως από τους προνομιούχους του ιδιόμορφου ελληνικού σοβιέτ,

  Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια κοινωνιολογική μελέτη για τη σύνθεση των «Αγανακτισμένων». Είχα διαβάσει κάποτε σε αυστριακή εφημερίδα ότι γινόταν κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχω βρει κάποιο σχετικό paper.

 3. Ο/Η alienellin λέει:

  Κάποιος άλλος μου έδωσε την εξήγηση ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι που παρατάγανε τις δουλειές τους για να πάνε στις διαδηλώσεις τώρα φοβούνται ότι θ απολυθούν. ΑΛλά αν είναι έτσι γιατί δεν τις έκαναν Σάββατο ας πούμε;

 4. Ο/Η alienellin λέει:

  Είναι σα φτηνό αστυνομικό μυθιστόρημα: «Η Εξαφάνιση του Έλληνα Αγανακτισμένου» ή «Το μυστήριο της χαμένης αγανάκτησης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s