ΚΟΙΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ

Τι παράξενος εμφύλιος που θα είναι ο επόμενος…Όλοι εναντίον όλων, δεν θα ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός ποιανού.

Αυτό σκέφτομαι όταν βλέπω αυτή τη φωτογραφία. Και πιο συγκεκριμένα, την εκτυπωμένη κόλλα Α4-μια προτροπή μίσους δίπλα στο θλιμένο σεβασμό που εκφράζουν τα λουλούδια .

MIRROR IMAGE

Αφορμή και όχι αιτία για την οποία στάθηκε ο ξαφνικός, θλιβερός και άδικος θάνατος ενός 19χρονου παιδιού. Άδικος όποιος και να φταίει γι αυτόν. Γιατί εγώ δεν θα κάνω ούτε το λάθος, ούτε το άλλο άδικο: αυτό του να  προβαίνεις σε συμπεράσματα, καταδίκες και αφορισμούς χωρίς να είσαι ούτε εκεί ούτε ο αρμόδιος σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας γι αυτό. Αλλά ότι και να έχει συμβεί είναι μεγάλο κρίμα κι άδικο να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή πάνω στο άνθος της και μάλιστα μέσα σε τέτοιες συνθήκες.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το τραγικό γεγονός  ξεδιπλώθηκε μια γκάμα αντιδράσεων που είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως περιληπτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία σαν σύνολο. Η πεμπτουσία αυτής της κατάστασης βρίσκεται εκφρασμένη σ’ αυτή την εκτυπωμένη σελίδα υπολογιστή που αφέθηκε στο σημείο που ο άτυχος νέος προσέκρουσε στην άσφαλτο.

Κοιτάξτε αυτή την εικόνα.  Την πρωτοείδα στο ΣΚΑΪ  με πολλή μεγάλη ευκρίνεια αλλά έκτοτε έχει χαθεί από προσώπου γης και η καθαρότερη που μπορούσα να βρω είναι αυτή. Το ανθρωπάκι – αγκυλωτός σταυρός έχει τη λέξη ΕΛΕΓΚΤΗΣ να διατρέχει τη μέση του.

Το πιο προφανές είναι αυτό που είπαμε στην αρχή:  ο συγγραφέας-εικονογράφος έχει καταδικάσει τον ελεγκτή χωρίς αρμοδιότητα και χωρίς δίκη, κατά τον ίδιο ανατριχιαστικό τρόπο που άλλοι κατηγορούν τον νεκρό άνθρωπο για ‘τζαμπατζή’  και υπαίτιο του ατυχήματός του. Αλλά ας υποθέσουμε πως ξέρουμε μετά βεβαιότητας ότι ο ελεγκτής είναι ο φταίχτης……Τι συμβολίζει αυτός ο ελεγκτής; Την ανάλγητη κρατική εξουσία ή τον βολεμένο δημόσιο υπάλληλο; Και ακόμα: αν ο ελεγκτής είναι ο φασίστας με τον αγκυλωτό σταυρό, αυτός που θέλει να ασκήσει βία απάνω του για να τον τιμωρήσει είναι λιγότερο φασίστας και εκτός όρων Δημοκρατίας;

Οι συνειρμοί που γεννώνται  παράγουν τόσες περιπλοκές  και τόσα οξύμωρα, που δεν ξέρω καν από που ν’ αρχίσω και που να τελειώσω. Φοβάμαι μόνο πως αν τελικά όντως καταλήξουμε σαν τα δυο ανθρωπάκια του σκίτσου να κυνηγάμε ο ένας τον άλλον, κανείς από μας δεν θα ξέρει ποιον να πιάσει και ποιον ν’ αφήσει. Γιατί αυτό που εκφράζει το σκίτσο είναι ουσιαστικά ένα αόριστο μίσος που πλανάται σε μια κοινωνία που αποτελείται από τόσο πολλές μικρομονάδες συμφερόντων, που μοιραίο είναι να καταλήξει να χωριστεί σε ισόποσα στρατόπεδα.

Ανεξάρτητα από τι έχει συμβεί,  πέρα και πάνω από τα γεγονότα καθαυτά, το τραγικό περιστατικό στο Περιστέρι στέκεται αίφνης άθελά του μπροστά μας σαν ένα πλέγμα συμβολισμών κι αντανακλάσεων. Ποιος αντέχει να κοιτάξει στον καθρέφτη του;

This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΚΟΙΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ

 1. Παράθεμα: Κοίτα στον καθρέπτη αν τολμάς | ΜΟΙΡΟΓΝΩΜΟΝΙΟ

 2. Ο/Η Μοιρογνωμόνιο λέει:

  Συγχαρητήρια πολύ ωραίο άρθρο. Είναι πια καιρός να κοιτάξουμε στον καθρέπτη αλλιώς όχι μόνο τίποτα δεν θα αλλάξει αλλά δυστυχώς κινδυνεύουμε να γίνουμε..Αίγυπτος

 3. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της ανάκρισης. Άλλοι λένε ότι ο 19χρονος άνοιξε ο ίδιος την πόρτα για να ξεφύγει, άλλοι ότι τον έβγαλε έξω ο ελεγκτής. Οι αυτόπτες μάρτυρες φαίνεται πως αντιφάσκουν μεταξύ τους. Μια ρωσική παροιμία (πηγή: Κωστής Παπαγιώργης) λέει: «Ψεύδεται σαν αυτόπτης μάρτυρας».

  • Ο/Η alienellin λέει:

   Το αποτέλεσμα της ανάκρισης είναι άσχετο με το γεγονός ότι ο καθένας είδε στο συμβάν αυτό τους εχθρούς που ήθελε να δει ανάλογα με το ποιον είχε άχτι. Γενικά αν το εξετάσεις το περιστατικό είναι γεμάτο από αντιστοιχίες και συμβολισμούς και μάλιστα από ποικίλλες οπτικές γωνίες.
   (Το ότι αντιφάσκουν οι μάρτυρες είναι σύνηθες πάντως. Κάποτε ένα αμερικανικό άρθρο είχε θέμα ακριβώς το πόσο αντιφατικές μπορεί να είναι οι μαρτυρίες για κάποιο γεγονός και μάλιστα χωρίς δόλο. Η υποκειμενικότητα της αλήθειας είναι σε μεγάλο βαθμό υπαρκτή)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s