ΕΙΘΕ

Η αυθόρμητη, πρώτη, αρνητική  αντίδραση της πλειοψηφίας στη δημοσίευση της φωτογραφίας  του θύματος τη στιγμή του θανάτου του ήταν κατά τη γνώμη μου και η σωστή .  Κάποιοι μίλησαν για τη χρησιμότητα της φωτογραφίας, είπαν ότι πρέπει να τη δουν όλοι οι Έλληνες. Ναι, η φωτογραφία θα έχει όντως χρησιμότητα. Κάποτε, στο μέλλον. Όχι τώρα.

Διαφωνώ με  τη δημοσίευση της φωτογραφίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πιστέψτε με ότι όποιος είχε τις προδιαγραφές να σοκαριστεί από αυτή τη δολοφονία σοκαρίστηκε από το γεγονός και μόνο.  Από κει και πέρα η δημοσίευση σ’ αυτό το χρονικό σημείο αποσκοπεί μόνο στο να τρυγήσει για οικονομικό όφελος  την εγγενή αδυναμία του ανθρώπου ν’ αποστρέψει το βλέμμα από κάτι που ξέρει εκ των προτέρων ότι θα είναι άγριο σαν θέαμα. Τη στιγμή που το αίμα είναι νωπό και αδιαμφισβήτητο, ακόμα κι απ’ τον ίδιο τον δράστη,  η δημοσίευσή του είναι κιτρινισμός, που θέλει να τραφεί, αλλά και ακόμα χειρότερα, να θρέψει, το πρωτόγονο εκείνο ένστικτο που μας ωθεί να περιεργαζόμαστε με μια παράξενη περιέργεια το φριχτό και μάταιο, ανώφελο.

Σε μερικά χρόνια, όταν η καθημερινότητα θα μας έχει νανουρίσει στη λήθη, η φωτογραφία θα λειτουργούσε σαν υπενθύμιση, σαν τονωτική ένεση στη μνήμη μας και  θα μετατρεπόταν –  θα μετατραπεί, άλλωστε- σε ιστορικό ντοκουμέντο.

Όποιον τον σοκάρει το αίμα σαν ιδέα δε χρειάζεται και να το δει ταυτόχρονα, ειδικά αν είναι πρόσωπο κοντινό στον νεκρό. Τον οποίο άλλωστε νεκρό κανείς δε ρώτησε αν ήθελε να μοιραστεί αυτή την στιγμή  του μαζί με την αδυσώπητη κοινή γνώμη, προτού τουλάχιστον  η τελευταία να τον έχει καταχωρήσει  σαν ιστορικό και όχι  γειτονικό, καθημερινό πρόσωπο.

Όταν ο Παύλος Φύσσας θα παγιωθεί στις συνειδήσεις μας σαν το σύμβολο που αναπόφευκτα θα γίνει, όταν θα είναι περισσότερο σημείο αναφοράς παρά το παιδί που μαχαίρωσαν οι φασίστες, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα να περιεργαστούμε όπως της αξίζει – όπως αξίζει στον νεκρό και στους προσφιλείς του – την εικόνα του θανάτου του.  Μέχρι τότε έπρεπε να  σεβαστούμε  και το θάνατο και τον ωμό, πρώτο πόνο των συγγενών και φίλων  του θύματος και να  μην υποκύψουμε στα ταπεινά κίνητρά μας σαν εκδότες και ένστικτά μας σαν θεατές.

Έπρεπε.

Είθε τουλάχιστον ο θάνατος αυτού του παιδιού να γίνει η αρχή του τέλους για το απεχθές όσο και ιστορικά οξύμωρο φαινόμενο του ελληνικού νεοναζισμού.  Γιατί τότε, δεν θα έχει πεθάνει άδικα.

Είθε να ξαναμάθουμε απ’ την αρχή τι σημαίνει Δημοκρατία, τι σημαίνει Καθήκον, ποιες είναι οι Αξίες μας, τι σημαίνει Πολιτισμός. Τότε θα έχουμε πραγματικά σεβαστεί τον θάνατό του.

Είθε αυτό που θα καταλήξει να συμβολίζει το ονοματεπώνυμό του να είναι η Νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στην Απολυταρχία,  η Νίκη της Ζωής απέναντι στο Θάνατο.

Αιωνία σου η μνήμη, Παύλο Φύσσα.

Advertisements
This entry was posted in ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ALIEN and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΕΙΘΕ

 1. Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

  Διαφωνώ με τη δημοσίευση της φωτογραφίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

  Διαφωνείς απλώς, αλλά πιστεύεις ότι η εφημερίδα είχε το δικαίωμα να τη δημοσιεύσει ή διαφωνείς και πιστεύεις ότι δεν είχε το δικαίωμα;

 2. Ο/Η alienellin λέει:

  Διαφωνώ ηθικά. Τώρα αν η εφημερίδα είχε νομικά το δικαίωμα να τη δημοσιεύσει, δεν το ξέρω, εικάζω πως εφόσον η οικογένεια διαφωνούσε, όχι.

  • Ο/Η Ein Steppenwolf λέει:

   εφόσον η οικογένεια διαφωνούσε

   Μα ο συγκεκριμένος νεκρός δεν ανήκει μόνο στην οικογένειά του, αλλά είναι δημόσιο πρόσωπο.

   • Ο/Η alienellin λέει:

    Αυτά δεν τα κατέχω, τα ξέρουν οι δικηγόροι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι η δημοσίευση δεν είναι συμβατή με τον προσωπικό ηθικό μου κώδικα, για τους λόγους που εξηγώ στο post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s